Parlamentet vált Hídvéghi Balázs, az európai törvényhozás után a magyart erősíti

2024.08.16. 05:57
Kiadta Hidvéghi Balázs korábbi EP-képviselőnek Győrffy Balázs országgyűlési képviselői mandátumát az NVB csütörtökön, a két politikus így egy lépéssel helyet cserél az európai és a magyar törvényhozásban.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselői mandátumát Hidvéghi Balázsnak adta ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön – számolt be róla az MTI. A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 13. helyén mandátumot szerző Győrffy Balázs július 9-én mondott le megbízatásáról, miután a kormánypártok EP-listájának negyedik helyéről az Európai Parlamentbe jutott.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet – jelen esetben a FideszKDNP – nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot.

A közös pártlistát állító jelölőszervezetek a pártlista 272. helyén szereplő Hidvéghi Balázst jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 15 igen szavazattal meghozta határozatát, amelyben kiadta Hidvéghi Balázsnak az országgyűlési mandátumot – olvasható a közleményben. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Hidvéghi Balázs 2019 és 2024 között már volt EP-képviselő, majd a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, a később visszalépett Szentkirályi Alexandra kérte fel kampányfőnökének. A lépéssel szerepkört cserélnek az eddig a parlamenti padsorokban helyet foglaló Győrffy Balázzsal.