Idea Intézet: A Tisza most először megtorpant, a Fidesz lőtávon belül maradt

2024.08.16. 13:32
A pártok támogatottságában február óta tapasztalható, alapvető elmozdulások július végére jelentősen lelassultak, lényegében megálltak. Az Idea Intézet 2024. július 24. és július 31. között készített felmérése szerint ha július végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, azt a Fidesz–KDNP nyerte volna meg, de a kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében is csak 7 százalékkal volt magasabb a Tisza Pártnál.

A kegyelmi botrány kirobbanása óta régen látott, jelentős elmozdulások történtek a magyarországi pártpolitikában, alapvetően megváltoztak az erőviszonyok. Magyar Péter Tisza Pártja szinte hétről hétre, folyamatosan erősödött, miközben az ellenzéki pártoknak visszaesett a támogatottsága, a kormánypártoké pedig erőteljesen ingadozott: egy darabig lassan csökkent, aztán viszont az EP választási kampány hatására újra emelkedett – közölte az Idea Intézet. 

Júniusban a sikeres EP-választás utáni első hetekben a Tisza Párt támogatottsága még tovább tudott valamelyest emelkedni, de az Idea Intézet adatai azt mutatják,

a folyamat július végére egyelőre megállt, a Tisza támogatottsága (sem) nőtt tovább. Ez áprilisi feltűnése óta először fordult elő a párttal.

Mint írták, más kérdés, hogy a Tisza-szavazók választási hajlandósága emelkedett, így a párt a biztos szavazók körében mindennek ellenére egy kicsit tovább tudott erősödni.

Képernyőkép 2024-08-16 123854.png
Fotó: Idea

Parlamenti küszöb

Július végén a felnőtt népesség 28 százaléka szavazott volna a Fidesz–KNDP-re, miközben a második legerősebb Tisza Pártnak ennél 6 százalékkal volt alacsonyabb a támogatottsága (22 százalék). Ez azt jelenti, hogy egy parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 41 százalékát szerezték volna meg, miközben a Tisza Pártra a választók 34 százaléka adta volna le a voksát.

A teljes népességre vetített adatok alapján egyetlen másik párt került volna be a parlamentbe, a Demokratikus Koalíció, amelyre az összes választókorú állampolgár 5, a biztos szavazók 8 százaléka szavazott volna. A Mi Hazánk Mozgalom a maga 4 százalékos támogatottságával ebben a rétegben már nem lenne parlamenti párt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a biztos szavazó pártot választók körében a Mi Hazánk eléri az 5 százalékos belépési küszöböt.

Az Idea Intézet eredményei szerint a bejutási küszöb alatti kis pártok támogatottságuk alapján három csoportba különülnek el. A relatíve magasabb, többszázalékos, de jelenleg csökkenőben lévő támogatottsággal bíró MKKP-ra (3 százalék) és Momentumra (2 százalék), a náluk is egyértelműen alacsonyabb támogatottsággal rendelkező pártokra (2RK, Jobbik, ANPM, MMM) és olyan pártokra, amelyek támogatottsága július végén mérhetetlenül alacsony volt, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP.