Elérte Budapestet a vihar, az ország más pontjain is zivatarok lehetnek

2024.08.17. 12:37
Napközben Győr és Békéscsaba között sávon lehetnek zivatarok, míg este és éjszaka az Alföldet érheti el az eső.

Szombat napközben nagy eséllyel és számban Győr és Békéscsaba között, az északnyugat–délkelet sávon alakulhatnak ki zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok, de emellett az ország más részein, több helyen is számíthatunk a kialakulásukra – írja előrejelzésében a met.hu. Az érintett területek az Index alábbi grafikáján is jól láthatók: 

Este és éjszaka is lehet számítani felhőszakadásra, akkor már leginkább az Alföldön, míg éjjel az ország északnyugati részén képződhetnek elszórtan zivatarok.

A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, néhol pedig rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is lezúdulhat.

A széllökések 60-80 km/h sebességűek is lehetnek, de az ország déli tájain akár a 90 km/h-t is megközelítheti.

Emiatt az ország egész területén citromsárga riasztás van érvényben, míg felhőszakadásra ugyanez van érvényben – az ország délnyugati részét leszámítva. A magas hőmérséklet miatt az ország középső részén narancssárga, míg déli részén vörös riasztás van érvényben.

A napi középhőmérséklet a Dunántúl északnyugati felén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén 27 fok körüli vagy feletti lehet, míg a Dél-Alföld és a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körül lehet szombaton. Vasárnap is hasonló hőmérsékletre lehet számítani.

Vasárnap napközben az országban szórványosan alakulhatnak ki ismét zivatarok, majd a délutáni, késő délutáni óráktól dél felől intenzívebb, hevesebb zivatarok érhetik el a déli megyéket, amelyeket szombathoz hasonlóan viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras