Barátja és egyetemista társa tehetett terhelő vallomást Kiss László óbudai polgármesterre

2024.08.18. 06:12
Sajtóinformációk szerint Kiss Lászlóra, a letartóztatott óbudai polgármesterre nem csupán munkatársa, hanem barátja és egykori egyetemista társa tehetett vallomást a nemrég kirobbant III. kerületi önkormányzati botrányban. Az egyezséggel a városvezető ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint a terhelt „durván enyhébb” büntetést kaphat.

Nem csak munkakapcsolat lehetett Kiss László, Óbuda letartóztatott DK-s polgármestere és a rá terhelő vallomást tévő másik gyanúsított között – számolt be róla névtelen forrásaira hivatkozva az RTL Híradó. A III. kerület városvezetőjének ügyvédje a csatornának nyilatkozva elmondta, hogy az ügyészséggel kötött megállapodás jelentősen csökkentette a vádalkut kötő terhelt büntetését.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Kiss László óbudai polgármesterre ügyvédje, Zamecsnik Péter nyilatkozata szerint az egyik szintén gyanúsított munkatársa tett terhelő vallomást. „A polgármester úr korábbi munkatársa egyezséget kötött az ügyészséggel a saját érdekei mentén, nagyon kedvező büntetési tételben állapodtak meg, 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett ennek az úrnak 14 hónapot kell fogházban töltenie” – fogalmazott a városvezető ügyvédje. Megjegyezte, hogy a gyanúsított „megvilágosodása” két héttel ezelőtt, augusztus 2-án történt.

Az ügyvéd nyilatkozata szerint ezt abból lehet tudni, hogy a terhelt vallomása alapján került sor sokak, köztük a polgármester meggyanúsítására, mert „az általa elmondottak képezték a polgármester úrral szemben a gyanúsítás tényállását”. „Az ügyészséggel négy év fogházban állapodott meg, feles feltételes kedvezménnyel, de még reintegrációs őrizet lehetősége is fennáll, így tehát maradt 14 hónap, ami durván enyhébb, mint ami egyébként várt volna rá” – jelentette ki Zamecsnik Péter az RTL-nek.

A csatorna információja szerint ráadásul nem csak munka, hanem baráti kapcsolatban is állt egymással Kiss László és a rá vallomást tévő másik gyanúsított, egy forrás szerint egyetemre is együtt jártak.

Azt majd a bíróság dönti el, hogy a polgármester ellen valló munkatárs igazat mondott-e vallomásában. A III. kerület polgármesterét bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, amit Kiss László „abszurdnak” tart.