Hiába a viharos időjárás, a kánikula marad

2024.08.19. 06:19
Hétfőn bár általában sok napsütés várható, többfelé záporok és zivatarok lesznek jellemzők. A csapadékhajlam délelőtt csökken, majd délután újra nő, miközben a kánikula és egy enyhe hidegfront egyszerre fogja meghatározni közérzetünket.

Hétfőn többfelé gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, és bár általában sok napsütés valószínű, záporokra és zivatarokra van kilátás – írja előrejelzésében a HungaroMet. Délelőtt csökken a csapadékhajlam, majd délután újból nő.

A nap folyamán főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várhatók záporok, zivatarok, délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel valószínű csapadék. Az északias szél a Dunántúlon a nap nagyobb részében élénk, néhol erős lesz. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 36 fok között valószínű, de a Dél-Alföldön ennél magasabb értékek is előfordulhatnak.

Zivatarra elsőfokú, citromsárga veszélyjelzést adtak ki az ország egész területére. Felhőszakadás elsősorban az ország középső és nyugati országrészében fenyeget, magas középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben leginkább a déli, délkeleti országrészben.

Kánikula és hidegfront is érezteti a hatását

Hétfőn összetett időjárási helyzetben lesz részünk, ugyanis még sokfelé a kánikula lesz a meghatározó, ugyanakkor a magasban egy gyenge hidegfront is áthalad felettünk – számolt be róla orvosmeteorológiai jelentésében az Időkép. Sokfelé fülledt lesz az idő, ami szintén nem segít.

Az említett időjárási helyzet miatt elsősorban szív- és légzőszervi panaszok, keringési és vérnyomásproblémák jelentkezhetnek. Nagy lesz a sztrók és az infarktus kockázata, ugyanakkor szédülés, rosszullét is jelentkezhet. Fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

A hidegfront csak kevésbé fogja éreztetni hatását, de a hidegfrontra fokozottan érzékenyek körében görcsös panaszok és fejfájás is előfordulhat.

A szelesebb tájakon élők fokozódó fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak. Továbbra is nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk. A meleg éjszakák miatt pedig még kialvatlanabbak, fáradtabbak lehetünk. A zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások tünetei.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras