Bejelentették, hogy nem tudják 21 órakor elkezdeni a tűzijátékot

2024.08.20. 15:12 Módosítva: 2024.08.20. 19:34
Az operatív törzs korábban délután három órára ígért döntést a tűzijátékról, majd óránként újra értékelte a helyzetet. Kovács Zoltán 19 óra után arról számolt be, hogy megtartják a tűzijátékot, majd nem sokkal 21 óra előtt bejelentette, elhalasztják a kezdést, és 22 órakor lesz a tűzijáték.

Mostantól óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről – jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatornán, kedd délután.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása.

Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről

– tette hozzá az államtitkár, hozzátéve: a 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István-bazilikában tartják, az ezt követő Szent Jobb-körmenetről az időjárás függvényében döntenek.

Kovács Zoltán 17 órakor újabb Facebook-poszttal jelentkezett, amelyből kiderült, hogy továbbra is kérdéses a tűzijáték sorsa.

Az előzetes jelzéseknek megfelelően a HungaroMet kiadta a riasztást, hamarosan heves zápor-zivatar várható a fővárosban. Kérünk mindenkit, hogy vegye komolyan az értesítéseket és a figyelmeztetéseket, szükség esetén húzódjon biztonságos helyre. Az esti időjárással kapcsolatban több kérdőjel van még, így a tűzijáték megtartásáról vagy elhalasztásáról később adunk tájékoztatást

fogalmazott az államtitkár.

Megtartják a tűzijátékot

Nem sokkal 19 óra után Kovács Zoltán ismét posztolt a Facebook-oldalán, és bejelentette, hogy megtartják a tűzijátékot.

„Az operatív törzs egész nap intenzíven figyelemmel kísérte és óránként értékelte az időjárással kapcsolatos fejleményeket – írta Kovács Zoltán. – A jelenlegi előrejelzés és tudásunk szerint szerint Budapest felett az esti órákban az időjárás kedvezően alakul,

így a tervezett időpontban, 21 órakor megtartható a Szent István-napi ünnepi tűzijáték.

Hozzátette, amennyiben váratlanul kedvezőtlen változás lesz az időjárásban, az operatív törzs azonnal be tud avatkozni, valamint haladéktalanul tájékoztatást ad.

Elhalasztják a kezdést

Nem sokkal 21 óra előtt Kovács Zoltán ismét bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán, és azt írta, hogy csúszik a kezdés.

Kérjük a tűzijátékra érkezőket, hogy a következő fél órában húzódjanak fedett helyre. Az időjárás alakulásának függvényében 22 órakor tervezzük elindítani a tűzijátékot

– írta.

Az operatív törzs reggel 7 órakor kezdte meg keddi működését, amelynek során szorosan együttműködik a meteorológiai szolgáltatóval és a katasztrófavédelemmel is. Arról, hogy milyen időjárásra lehet számítani, itt írtunk.

Két éve elhalasztották a tűzijátékot augusztus 20-án

Kovács Zoltán két éve, augusztus 20-án hosszas találgatás után közölte: „Az előrejelzett időjárási körülmények között nem biztonságos a tűzijáték megtartása. [...] Az operatív törzs az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött.”

Az eredeti időpontban viszont nem volt vihar Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat bocsánatot kért. A tűzijátékot egy héttel később megtartották.

Az ügynek ezzel nem volt vége, az akkor még létező Technológiai és Ipari Minisztérium augusztus 22-én bejelentette, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. Palkovics László később arról beszélt, hogy nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt született ez a döntés.

Az államalapítás ünnepének eseményeiről percről percre beszámolunk, amelyet ezen a linken olvashat.