Ennek is köze lehetett ahhoz, hogy elbontották a debreceni sajtófotó-kiállítást

2024.08.20. 07:06
Négy nappal a megnyitó után bontották el a debreceni sajtófotó-kiállítást. A kurátor szerint a rendszerváltás óta nem történt hasonló. A helyi Szikra Mozgalom tiltakozásul újra bemutatja a képeket, és sorfalat is állnak a kiállítás helyén.

Mint arról beszámoltunk, augusztus 13-án nyitották meg Debrecenben a sajtófotó-kiállítást, ugyanakkor nem egészen négy nappal később, augusztus 17-én már el is bontották azt. A polgármesteri hivatal közlése szerint biztonságtechnikai okokból kellett idő előtt befejezni az eredeti tervek szerint szeptember 8-ig tervezett kiállítást.

A kilátogatók közül senki nem érti, hogy mi történhetett, hivatalos indoklást a debreceni önkormányzat azóta sem adott. Bánkuti András, a kiállítás kurátora szerint

 a rendszerváltás óta nem történt olyan, hogy egy kiállítást hipp-hopp elvisznek

– nyilatkozta az RTL Híradónak.

A most raktárban álló képek olyan témákat mutatnak be, amiket a kurátor szerint minél több embernek látnia kellene, ilyen például a diáktüntetés, a lakhatási szegénység vagy az ukrajnai háború. A kurátor hozzátette, hogy egy tavalyi incidensnek köze lehet az elbontáshoz, ugyanis az orosz nagykövetnek nem tetszettek az oroszukrán háborúról készült képek.

A helyi Szikra mozgalom tiltakozásul kinyomtatja és újra bemutatja a képeket, és sorfalat is állnak majd a kiállítás helyén.

Az RTL-nek a debreceni önkormányzat azt írta, hogy a virágkarneválra a tavalyihoz képest jóval több látogatóra számítanak, ezért „biztonsági okokból” szállították el a képeket, hogy a mentő- és tűzoltóautók könnyebben tudjanak mozogni. Hozzátették, hogy új helyszínt keresnek a kiállításnak, de az, hogy erre mikor vagy hol kerül sor, még nem derült ki.