Mintegy száz ukrán menekültet lakoltattak ki az új kormányrendelet miatt Kocson

2024.08.21. 20:25
Az augusztus 21-étől életbe lépő kormányrendelet szerint csak az Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett területeiről érkezőknek jár lakhatási támogatás. Emiatt Kocson mintegy száz ukrán menekültnek kell elhagynia ideiglenes otthonát.

Már júniusban megváltozott az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezési szabálya, mely augusztus 21-étől lépett életbe, és eszerint csak katonai műveletekkel közvetlenül érintett területről érkezők kaphatnak Magyarországon lakhatási támogatást. Erről a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása alapján számolt be a 24.hu.

Az érintett megyékről Pál Norbert kormánybiztos döntött. A rendelet azt is szabályozza, hogy csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult a menedékkérőket elhelyezni közösségi szállásokon, viszont más szervezetekkel is köthet szerződést ennek a feladatnak az ellátására.

„A Kocson eddig működő szálláshelynek a mai nappal megszűnt a szerződése, és lecsökkent azoknak is a köre, akik jogosultak erre a támogatott szállásra. Innen most mindenkinek el kell mennie, mert a szálláshely megszűnt” – nyilatkozta a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője, Bakonyi Anikó.

A kilakoltatott menekültek ideiglenesen a helyi buszmegállóba mentek.

Ugyanazok a bőröndök sorakoznak a járdán, amikkel 2022 februárjában elindultak otthonról. Akkor még sokkal több lehetőséget kínáltak itt a tulajdonosaiknak. Reggel lakoltatták ki őket, azóta fogalmuk sincs, hol tudnak ma aludni. Rendőrök és polgárőrök biztosítják a helyszínt, hogy a gyerekek ne szaladjanak ki a járművek elé, másban nem tudnak segíteni.

− fogalmazott a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-posztjában.

Július 10-éig fordulhattak volna méltányossági kérelemmel Pál Norbert kormánybiztoshoz, azonban Bakonyi Anikó szerint ő „teljesen átláthatatlan szempontok alapján, egyénileg bírálta el, és nagyon kis százalékban hagyta jóvá” ezeket.

Az ügyben megszólalt a település polgármestere, Simon László is, aki elárulta, hogy a faluban nincs olyan szálláshely, ahol el tudnák szállásolni a menekülteket. Az eddig lakhatásukat biztosító vállalkozó egyszerűen kitette őket, hiszen az új kormányrendelet szerint már nem jár nekik lakhatási támogatás.

A polgármester szerint igazságtalan lenne, ha az önkormányzatnak kellene megoldani a rosszul előkészített kormányzati döntés eredményét. A rendőrség mindössze felügyeli a menekülteket, incidens nem történt, így beavatkozniuk sem kellett.