Csaknem ötszáz medve kilövését tervezik Svédországban

2024.08.21. 13:17
Több mint 2000 barna medve él Svédországban. Az elmúlt öt évben egyre több medvére vadásztak, idén 486 barna medve kilövésére kerülhet sor. A természetvédők szerint ez egy tiszta trófeavadászat.

A svéd hatóságok mintegy 500 barna medve kilövését engedélyezték – írja az Új Magyar Szó. A medvék a teljes populáció 20 százalékát teszik ki, ezért Svédország 2000-re csökkentené a barna medvék számát az országukban.

A kiadott engedélyek magas száma nyugtalanítja a természetvédőket, akik szerint a nagy ragadozóállományok Európában megfelelő védelem nélkül összeomlással fenyegetnek egyes országokban.

Ez egy tiszta trófeavadászat

– mondta Magnus Orrebrant, a svéd húsevő állatokkal foglalkozó szövetség elnöke. Hozzátette, hogy „a svédországi vadgazdálkodás az állatok megöléséről szól, ahelyett, hogy a lehető legjobban megőriznénk őket”.

A barna medvéket az 1920-as években majdnem a kihalás szélére sodorták Svédországban, de a gondos gazdálkodásnak köszönhetően a populáció 2008-ban elérte a 3300-as csúcsot. Az elmúlt öt évben azonban egyre több medvére vadásztak, és tavaly rekordszámú, 722 medvét öltek meg. Idén 486 medve kilövésére adtak ki engedélyt, és további meghatározatlan számú medve kilövésére kerülhet sor ott, ahol a medvék veszélyt jelentenek a haszonállatokra.

2022 novemberében egy új törvény nagyobb hatáskört adott a helyi vadásztársulatoknak a nagyragadozók, köztük a medvék kezelésének felügyeletére. Az elmúlt években több száz farkas- és hiúzegyedet is leöltek, ami felerősítette az ökológusok aggodalmát.