Több ezer támogató aláírást szeretett volna átadni, de kizárták a képviselőt a Horváth Mihály Gimnáziumból

2024.08.22. 14:32
Varga Ferenc független országgyűlési képviselő csütörtökön a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Horváth Mihály Gimnázium fideszes igazgatója, Sipos Kitti Lídia kizárta őt az épületből, amikor az Ahanggal közösen szerették volna átadni neki az összegyűjtött több mint 3000 aláírást, amely a dráma tagozat melletti kiállók névsorát tartalmazta.

„Kizártak a Horváth Mihály Gimnáziumból. Pedig csak néhány ezer aláírást hoztunk. Kiállva a drámatagozat mellett” – írta Varga Ferenc a közösségi oldalán. Minta írja, a csendes kiállásuk óta eltelt időszakban az önkormányzat minden eszközt kihasznált, hogy a saját tulajdonában álló termeket első lépésben megtekintse.

Az önkormányzat képviselőit kizárták, nem mehettek be a saját tulajdonukba, és végül nagy nehezen, sokadjára sikerült időpontot egyeztetni, hogy a saját tulajdonukat megtekintsék. Ám kiderült, hogy zárat cseréltek mindenhol, amire szerintük azért volt szükség, mert mindegyik zár egyszerre romlott el – számolt be a történtekről a képviselő.

Megjegyezte, mindez azt jelenti: akadályozzák, hogy az önkormányzat helyiséget biztosítson a KIMI számára, pedig a gyermekek 90 százaléka ide iratkozott be. 

Ma hoztunk közel 3500 aláírást az Ahanggal. Tudták, hogy jövünk, készültek. Szóltak, hogy zárják be az ajtót, így az ajtóra ragasztottuk az aláírásokat. Itt tartunk most. Nem állunk le, amíg nem védjük meg az értékeinket!

– hangsúlyozta Varga Ferenc.

Veszélyben a híres gimnázium dráma tagozata

Mint arról korábban beszámoltunk, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium fideszes igazgatója, Sipos Kitti Lídia minden indoklás nélkül felmondta az együttműködést a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal, amely 25 éve támogatta az intézmény dráma tagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával.

A művészeti iskolát letaglózta a döntés, a szülők felháborodtak, és tizenhat volt diák – köztük Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián, Gáspár Sándor, Náray Erika és Zsédenyi Adrienn – nyílt levelet írt a döntéshozókhoz. Úgy látják ugyanis, hogy egy át nem gondolt, radikális változtatással az egész országban elismert képzés örökségét nagyon gyorsan le lehet rombolni, és ha jogilag nem is, de lényegét tekintve megszűnne a „szentesi drámai”.

Varga Ferenc a Belügyminisztériumhoz fordult, és a „Mit terveznek a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatával?” kérdésre várta a választ Pintér Sándor belügyminisztertől. A kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt a miniszter megbízásából, és azt hangoztatta, hogy az iskola átszervezésének célja csak az eddigi nagymértékű tandíj visszaszorítása, valamint hogy a változások a délelőtti dráma képzést nem érintik.