Ceglédi Zoltán: Orbán Viktor örül, ha a keresztről vitázunk

2024.08.23. 15:07
Ceglédi Zoltán politikai elemző egyetért a Citadella tervezetét kritizálókkal, sőt a keresztényeket kellene leginkább zavarnia a keresztnek, de ettől függetlenül úgy látja, hogy a kereszt-ügy eltereli az ellenzékiek figyelmét a valóban fontos problémákról.

Az elmúlt hetekben jelentős politikai és társadalmi vita alakult ki a budapesti Szabadság-szobor körül, ugyanis a Nemzeti Hauszmann Program bejelentése szerint egy keresztet helyeznek el a Citadella talapzatán, ahol korábban a szovjet katona szobra állt.

A tervet korábban sokan kritizálták, nem csak az ellenzéki oldalról, hiszen többek között Bencsik András és egy jezsuita pap is felszólalt a tervek ellen, sőt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia népszavazást is kezdeményezne az ügyben.

Most Ceglédi Zoltán politikai elemző fejtette ki hosszan a véleményét egy Facebook-bejegyzésben „Orbán Viktor örül, ha a keresztről vitázunk” címmel, amelyben leírta, hogy szerinte a Citadellára tervezett kereszt nem bír sem történelmi, sem kulturális kontextussal és helynek nincs szakralitása sem, így nehezen indokolható, miért pont oda kerülne.

„Az meg, bocsánat, de pont egy vallásgyakorló kereszténynek kéne fájjon a legjobban, ha valaki e fölvetést azzal üti el, hogy »Magyarország keresztény ország, ezért bárhol helye van a keresztnek«” – emelte ki, de hozzátette, hogy az ügy azon építészeti, szakmai részét nem szeretné kommentálni.

No, de mindeközben Orbán Viktor ennek a vitának szerintem örül

– fogalmaz a politikai elemző, majd kifejti, hogy azért gondolja így, mert a Nyugat-Európában tapasztalható keresztényellenes támadások és terrortámadások fényében a jelkép felállítása szimbolikus jelentőséget kap, amelyet a kormányfő kihasználhat.

Figyelemelterelés?

„Mit sem szeretne jobban Orbán Viktor, mint mindeme előkészítést követően felbattyogni a Citadellára, és személyesen kiglancolni a frissen föltett keresztet” – írja Ceglédi, hozzátéve, hogy az ellenzékiek és értelmiségiek figyelmét eltereli ez az ügy a valóban fontos problémákról.

„Szerintem elsőként azt a kérdést kéne föltennünk magunknak, hogy mennyire fontos ez az ügy egyáltalán. Lehántva róla a kötelező orbánellenes hisztibevonatot, hogy tudniillik minden fontos, amivel a kormányellenes indulatok korbácsolhatók, és minden egyes kérdésben hangosan kiabálva kell tiltakozni, hátha ott visszük be a döntő ütést (ez paralel azzal, hogy az utolsó féltehetségű gazemberből is ellenzéki celebet csinálunk, ha jó otrombán kormányellenes).

Mennyire fontos ez? Ja, ha engem kérdeznének, én se tenném oda, de ha csinálok egy listát a száz legfontosabb problémáról, nincs a listán a citadellás kereszt

– összegezte véleményét.