Publicus: A magyarok többsége nem támogatná egy budapesti olimpia megrendezését

2024.08.23. 10:01
A párizsi olimpia alatt készített a Publicus Intézet felmérést arról, szeretne-e a magyar lakosság Budapesten olimpiát rendezni. A többség továbbra sem támogatja, aminek fő okát abban látják, hogy túl sokba kerülne, és másra költse a kormány ezt az összeget.

 A felmérésben részt vevők többsége nem támogatná egy nyári olimpia magyarországi megrendezését – derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava közölt.

Összességében véve a megkérdezettek 41 százaléka szeretné, ha Budapesten is lenne olimpia, 55 százalék ugyanakkor nem támogatná. Pártpreferenciától függően ez a számadat igencsak változó, hiszen a kormánypárti szavazók 78 százaléka rendezne a fővárosban olimpiát, de az ellenzékieknél ez már csak 18 százalék, a Tisza Párt szimpatizánsainál még kevesebb, 16 százalék mindössze.

A Publicus 2021-ben, a tokiói esemény idején is készített felmérést, akkor 39 százalék volt a támogatói arány, és 59 százalék nem szeretett volna 2032-es pályázatot. Tehát minimális növekedés látható a három évvel ezelőttihez képest, de érdemes megjegyezni, hogy az idei kutatás az olimpia alatt készült, amikor a nézők lelkesebbek a sportesemény iránt.

Jelentős változás azonban nincsen, 2016-ban 45 százalék volt a támogatók aránya, de akkor a Momentum NOlimpia-kampánya is közrejátszott az esemény pályázatának elutasításában. Fontos szempont, hogy mit gondolnak a leginkább érintettek, vagyis a fővárosi lakosok. A Publicus pedig a kutatása alapján arról ír, hogy a budapestiek 59 százaléka nem szeretne olimpiát.

De mik az indokok?

A támogatók indokait is elemezte a Publicus, melyben a fő okot az ország ismertségének növelése adta, ezt 65 százalék gondolta így. Magyarország megítélését is javítaná a megkérdezettek 56 százaléka szerint. Ha az ország rendezné az eseményt, az a felmérésben részt vevők 55 százalékát töltené el büszkeséggel. Ezeket a számadatokat azonban nagyban növeli, hogy a kormánypárti szavazók erre a három indokra 80 százalék feletti arányokat produkáltak.

Az elutasítás főbb okait is megvizsgálták, amelyek közül első helyen az állt, hogy túl sokba kerülne egy ilyen nagyszabású sportesemény megszervezése (71 százalék), és inkább másra költenék ezt az összeget. A megkérdezettek 59 százaléka vélte úgy, hogy túl szegény az ország hozzá, és 61 százalék szerint a Fidesz-közeli vállalkozók járnának vele jól.

Utóbbinál a különböző pártpreferenciával rendelkezőknél nagy aránytalanság figyelhető meg, hiszen a kormánypárti szavazók ezt csak 30 százalékban gondolták így, viszont az ellenzék és a Tisza párti szavazók több mint 80 százaléka véli, hogy a kormánypárthoz közel álló személyek nyernének egy olimpia rendezésével.

A Fidesz-szavazók 45 százaléka is inkább másra költene egy olimpiára szánt összeget, jóval kisebb arányuk véli úgy, hogy túl szegény az ország a rendezéshez, és kevesebb mint egyharmaduk szerint járnának jól a kormánypárti vállalkozók.