A kellemes péntek után a hétvégén ismét berobban a hőség

2024.08.23. 06:06
Pénteken kellemes, csapadékmentes nyári idő várható, a maximumok 29 és 35 fok között alakulnak. A hétvégén azonban ismét berobban a hőség, első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adtak ki a kánikula miatt.

Pénteken napos idő várható, legfeljebb fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. A légmozgás legfeljebb a Dunántúl északi részén élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.

A HungaroMet előrejelzése szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, de megjegyezték, hogy az Alföld déli részein a napi középhőmérséklet megközelíti a 25 fokot.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint habár fronthatással nem kell számolni, a légkörben zajló többfokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók.

Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de sokan akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Péntek délután az ózon koncentrációja helyenként elérheti az egészségügyi határértéket.

A hétvégén ismét kánikula várható

Szombaton többnyire derült, napos idő várható, csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. A déli szél napközben a Dunántúlon néhol megélénkül. A minimum-hőmérséklet 10, 20, a csúcsérték 32, 37 fok között valószínű.

Vasárnap nagyrészt derült, napos időre van kilátás, csak fátyolfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem lesz. Napközben a déli szél időnként megélénkül, majd estétől a Nyugat-Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, és megerősödik. Hajnalban 13, 23 fok valószínű. Délután 33, 38 fokra számíthatunk.

Pénteken és szombaton több vármegyében is első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adtak ki a magas középhőmérséklet miatt. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide:  https://index.hu/idojaras