Ungár Péter közzétette az utolsó bejegyzését a Facebookon, így búcsúzik

2024.08.23. 14:36
„Vehetem magamnak a bátorságot, hogy nemet mondjak erre az egészre, és azt mondjam, hogy megpróbálok más csatornákon, máshogy beszélgetni a választókkal” – írta az utolsó bejegyzésében Ungár Péter, az LMP társelnöke, aki szerint a Facebook hihetetlen módon rontja a politikai közbeszéd minőségét, és nagyon sok szempontból félreviszi a politikát.

„Ez az utolsó posztom itt, a Facebookon. A közösségi média hatása a közéletre tragikus. És a poszt indítását figyelembe véve talán senkinek nem okozok meglepetést, ha azt állítom, hogy ennek a platformnak legalább három okból drámaian rossz hatása van a politikára, különösen Magyarországon” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Ungár Péter, az LMP társelnöke, aki a péntek reggeli interjújában kifejtette, hogy a pártja már nem része az ellenzéknek.

Szebb lehet a közélet Facebook nélkül?

A társelnök most annak adott hangot, hogy a Facebooknak hihetetlen felelőssége van a hagyományos sajtó tönkretételében. „Egyszerűen ellopja tőlük a tartalmakat, majd bezsebeli az összes hirdetési bevételt. Az internet legfeljebb átalakította a sajtót, a Facebook pedig visszafordíthatatlanul árt neki. A Google és az általam még kevésbé szeretett TikTok is fizet a tartalom-előállítóknak, a Facebook a világ egyik legnagyobb vállalataként viselkedik útszéli tolvajként.” Majd később kiemelte, hogy:

A Facebook egy teljesen átláthatatlan döntési folyamat végén egy parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökét egyszerűen eltörölte a platformjáról. És én szinte semmiben nem értek egyet a Mi Hazánk elnökével, de erről a választókat szeretném meggyőzni, és nem a Facebook arctalan adminisztrátorait. A közösségi média megjelenésekor azt vártuk, hogy demokratizálja az információáramlást, feloldja az információs monopóliumokat, de valójában pontosan ennek az ellenkezője történt.

Szerinte a Facebook hihetetlen módon rontja a politikai közbeszéd minőségét, és nagyon sok szempontból félreviszi a politikát. Ungár Péter szerint ez különösen igaz itthon az ellenzéki politikára. Aláhúzta, mára egyfajta Meta-politika zajlik, ahol a cél nem a választók, hanem az algoritmus igényeinek kiszolgálása.

Szerinte Külső szemlélők talán el se tudják képzelni, hogy mennyire befolyásolja a politikusok napi szintű döntéseit a lájkok száma és a kommentek minősége.

„Közben észre se vesszük, hogy valójában ez egy zsákutca, hiszen hiába van több lájk az ellenzék oldalán, a valódi világban a kétharmadokat a Fidesz szerezte eddig. Mert a Facebook, és különösen nem az ott aktívan kommentelő és lájkoló emberek, valójában nem reprezentálják semmilyen módon a valóságot” – összegezte.

Néhány tízezer ember hajlandó egyáltalán politikai véleményt megfogalmazni a közösségi médiában, jellemzően a leginkább radikális vagy sokszor leginkább frusztrált választók. És mi az ő igényeikre szabjuk a politikát, majd csodálkozunk, hogy jóérzésű emberek sírva kapcsolják ki a híradót. A Facebook a gyűlölet, a frusztráció és az ellenségképzés hatalmas hangfala, ami elnyom minden más hangot maga mellett, és szinte elviselhetetlenné teszi a politikát.

Posztját úgy zárta, hogy szerint a politika, a közélet egy ennél sokkal szebb dolog tud lenni. Szebb, mint ami Facebookon folyik.