Orbán Balázs: A nagy EU-s szolidaritás addig tart, amíg nem az ő bőrükre megy a játék

2024.08.26. 21:48 Módosítva: 2024.08.26. 21:52
Brüsszel polgármestere, Philippe Close kemény hangvételű levélben bírálta a magyar kormány migrációs politikáját. Szerinte felelőtlenség az Orbán-kormánytól, hogy a bajba jutott emberek életével a brüsszeliek kárára játszanak. Ne sokat késlekedett a magyar fél reakciója: Orbán Balázs szerint a nagy EU-s szolidaritás és együttérzés addig tart, amíg nem az ő bőrükre megy a játék.

A Mandiner birtokába került Philippe Close brüsszeli polgármester magyar kormánynak szánt levele, amelyben a városvezető keményen kritizálta Magyarország migrációs politikáját, és reagált Gulyás Gergely minapi megszólalására.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy amennyiben Brüsszel továbbra is erősködik a migránsok beengedésével kapcsolatban, akkor a kormány vállalja, hogy ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják őket. „Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják őket. Egyirányú jegyet biztosítunk nekik” – tette hozzá.

Brüsszel polgármestere azonban egészen másképp látja a kérdést. Szerinte Magyarország az uniós szolidaritás kedvezményezettje, álláspontja szerint a magyar kabinet mégis „figyelmen kívül hagyja mások érdekeit”, pláne, ha valóra váltja az egyirányú jegyosztogatást.

Philippe Close szerint felelőtlenség a bajba jutott emberek életével a brüsszeliek kárára játszani.

A városvezető felszólította a magyar a kormányt, hogy Budapest vagy vegye ki a részét az uniós szolidaritásból, például a menekültügyben, vagy lépjen vissza az Európai Unió soros elnökségétől.

Magyarország nem kér az illegális migrációból

A magyar kormány részéről Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs reagált a levélre. „Philippe Close brüsszeli polgármester az imént kitett magáért. Szerinte a magyar kormány azon terve, hogy az EU-s nyomásgyakorlásra válaszul egyirányú jegyet biztosít az illegális migránsoknak az EU fővárosába, kárt okozna a brüsszelieknek. Jó reggelt kívánok! Bezzeg nekünk, magyaroknak nem okoz kárt az illegális migráció” – tette fel a kérdést a politikus.

A nagy EU-s szolidaritás és együttérzés addig tart, amíg nem az ő bőrükre megy a játék! A magyar álláspont viszont egyértelmű: Magyarország nem kér az illegális migrációból. És ha Brüsszel nem hagyja, hogy megvédjük a határainkat, akkor sem maradhatnak illegális migránsok Magyarországon. Akkor elküldjük őket Brüsszelbe

– záta gondolatait Orbán Balázs.

Vasárnap reggel Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió szinte korlátlan mennyiségben írná elő számára, hogy migránsokat fogadjon be, ezért nemzetközi jogban jártas szakemberek bevonásával keresi a megoldást igényei érvényesítésére, ennek feltételeit vizsgálják. Az államtitkár úgy gondolja, az illegális migráció a közbiztonság mellett az unió versenyképességére is kedvezőtlen hatással van.