Két hétre teljesen lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

2024.08.26. 12:37
A tavaszi próbaemelésekkor kiderült, hogy a Kőröshegyi völgyhíd 38 sarujából három már erősen elhasznált állapotban van, ezért a szakemberek szeptember másodikától előreláthatóan két hétre teljesen elzárják a forgalom elől, hogy javítani tudják a problémákat. Ehhez újra megemelik a hidat, ezt pedig csak akkor tudják megtenni, ha teljesen leterelik róla a forgalmat.

Munkálatok miatt szeptember másodikától várhatóan két hétre teljes egészében lezárják a Kőröshegyi völgyhidat – közölte az MKIF Zrt. hétfőn az MTI-vel. Azt írták, hogy a nyári vakációra tekintettel a munkát az iskolakezdés utánra ütemezték, a forgalom legkisebb mértékű zavarása érdekében.

A pályazár idején a Budapest felől érkezőknek Zamárdi felső/Siófok nyugat csomópontban kell elhagyniuk a pályát, és Balatonszárszónál térhetnek vissza. Az országhatár felől közlekedőknek Balatonszárszó csomópontban kell elhagyniuk a pályát, és Zamárdi felső/Siófok nyugatnál térhetnek vissza.

Az MKIF tájékoztatása szerint az évenkénti hídvizsgálatokból és a félévente tartandó hídszemlékből, valamint a tavaszi próbaemelésekből derült ki, hogy

a Kőröshegyi völgyhíd 38 sarujából három erősen elhasználódott. Ezek cseréje kezdődik meg szeptemberben.

Hangsúlyozták, hogy a nagy precizitást igénylő sarucsere csak forgalomtól elzárt hídon történhet, mivel közben a híd szerkezetét pár centiméterre el kell emelni a pillérektől. Vagyis gyakorlatilag kiemelik a helyéről a hidat – megint.

A közleményben kitértek arra is, hogy a saruk cseréje előre tervezett munkálat, a híd biztonságos, jó állapotban van. Továbbá a saruk cseréjével egy időben pályazár mellett a teljes keresztmetszetben (4 helyen) felújítják a dilatációs elemek korrózió elleni bevonatait is.