Lemondása után először jelent meg nyilvános eseményen Novák Katalin

2024.08.26. 16:46

Július 30-án számoltunk be arról, hogy meghalt Király Levente, Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.

A Blikk által közzétett fotóból kiderült, hogy a színművész szegedi temetésén részt vett Novák Katalin is. A volt köztársasági elnök szegedi származású, a lap szerint Király Levente a nagybátyja volt.

Novák Katalin február 10-én, a kegyelmi ügy kirobbanása után mondott le a köztársasági elnöki tisztségről. A volt államfő májusban az Andalúziai Királyi Lovasiskolában bukkant fel, ahová egy magas rangú spanyol védelmi megbízottal együtt látogatott el. Az ezt dokumentáló fotók később eltűntek a lovasiskola Facebook-oldaláról.

Mint ismert, Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei pedofilügyben elítélt igazgató, V. János bűntársának. A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását.

Novák Katalin továbbra is havi ötmilliós javadalmazásban részesül, és háromfős titkárság látja el szakmai, politikai, diplomáciai, protokolláris és médiafeladatait, segíti közéleti szerepvállalását, előkészíti a kulturális rendezvényeken való részvételét, valamint elvégzi a közcélú adományokkal kapcsolatos feladatokat.