Publicus: a Fidesz-szavazók majdnem fele nem akar külhoni magyar képviselőket a parlamentbe

2024.08.27. 07:58
A Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz-szavazók 44 százaléka nem támogatja, hogy külhoni magyar képviselők kerüljenek a magyar parlamentbe, ugyanakkor a szimpatizánsok 45 százaléka egyetértene vele. A Kormányzati Tájékoztatási Központ ugyanakkor leszögezte, hogy a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések tévesek.

A Fidesz szavazóinak 44 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a külhoni magyarok képviselőket küldhessenek a magyar országgyűlésbe – derült ki a Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készült kutatásából. Mint írták, 

A kormánypárt szimpatizánsainak relatív többsége, 45 százaléka támogatja az ötletet,

azonban a teljes népesség körében mindössze 20 százalék értene egyet egy ilyen választójogi törvénymódosítással. A javaslat elutasítottsága így összességében 70 százalékos a megkérdezettek körében.

Először Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szólt arról, hogy ismerete szerint a Fidesz hét egyéni választói körzetet alakítana ki Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és Délvidéken, majd Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő is hasonló információt közölt.

A Válasz Online úgy tudja, a francia mintát vennék át, ahol 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak. A lap szerint a választási törvény ilyen módon való átírásával egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt.

Az Index megkeresésére viszont a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta: tévesek a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések.