Az Index birtokába jutott: az állam megkegyelmez Balmazújvárosnak

2024.08.28. 19:11
Balmazújváros szeptemberben egy összegben megkapja az április óta felfüggesztett támogatását – tudta meg az Index. A szerkesztőségünk birtokába jutott levélből kiderült, hogy erről Hegedűs Péter polgármester már hivatalos tájékoztatást is kapott a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárától.

Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára levélben tájékoztatta Hegedűs Pétert, Balmazújváros polgármesterét az áprilisban felfüggesztett nettó finanszírozásról. Az Index birtokába jutott levélből kiderült, hogy

Balmazújváros szeptemberben egy összegben megkapja a támogatást,

miután a polgármester 2024. augusztus 9-én kelt levelében tájékoztatta a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletének elfogadásáról, és egy későbbi, augusztus 14-én kelt levelében a 2023. évi zárszámadási rendeletének elfogadásáról. Tehát a város önkormányzata teljesítette jogszabályi kötelezettségét, és a minisztérium álláspontja szerint minden akadály elhárult a támogatások szeptemberi, egyösszegű folyósítása előtt.

Az önkormányzati államtitkárság a levelében azt javasolja a polgármesternek, hogy vegyen fel naptári éven belül lejáró folyószámlahitelt, ami a szeptemberi kifizetésig megoldást jelenthet az önkormányzat fizetési problémáira.

A levélben az államtitkár arra is kitért, hogy a kormányhivatalok minden hónap 5-éig tájékoztatást adnak arról, hogy mely önkormányzatok teljesítették, és melyek még nem a törvényi kötelezettségeiket. Hozzátette, hogy az önkormányzati nettó finanszírozással kapcsolatos minisztériumi és kincstári folyamat szigorú ütemterv alapján, minden önkormányzatra vonatkozóan egyszerre történik.

Dukai Miklós a levelében kiemelte, hogy 

Balmazújváros sem a 2024. évi költségvetésére vonatkozó rendeletét, sem a 2023. évi zárszámadási rendeletét nem fogadta el a fenti, jogszabályokban rögzített határidőig.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal 2024. augusztus 14-én adott tájékoztatást arról, hogy Balmazújváros önkormányzata teljesítette a költségvetési tárgyú rendeletek elfogadásának jogszabályi kötelezettségét.

Hónapok óta húzódik az ügy

Mint megírtuk, Balmazújváros önkormányzatának nem sikerült a jogszabályi határidőben megalkotnia az idei költségvetési és a tavalyi zárszámadási rendeletet, ezért az ügy a Kúria asztalára került. Az Index korábbi információi szerint a településvezető a június 9-i önkormányzati választást követően jogsértő módon, a képviselő-testületet megkerülve, a jogszabályokkal visszaélve próbálta meghozni az elmaradt döntéseket, emiatt újabb törvényességi vizsgálat indult a várossal szemben.

A 17 ezer lakosú Hajdú-Bihar vármegyei városban a helyi önkormányzat tavaly sem hozta meg időben a két fontos rendeletet, emiatt egy időre az állam már az elmúlt évben is kénytelen volt felfüggeszteni a finanszírozást.