Népszava: Több mint 265 dolgozó lépett már ki a gyermekvédelmi rendszerből az adatlap miatt

2024.08.28. 12:31
A gyermekvédelmi törvényben foglalt ellenőrzések miatt 265 dolgozó már kilépett a rendszerből. Többségük méltatlannak és megalázónak tartja az adatlap kitöltését.

Jelenleg 4241-en dolgoznak a gyermekvédelemben, akik közül 137-en tagadták meg a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an pedig már a jogviszonyuk megszüntetését kérték. További 71 fő esetében nem járt le még a határidő, de így a pályaelhagyók száma tovább nőhet – írja a Népszava.

3905-en járultak hozzá a vizsgálathoz, valamint 112 új belépőnél van folyamatban. A kilépések miatt két átszervezés is történt, mely egy 10 és egy 12 fős fővárosi csoportot érintett, de egy további még függőben van, melynél tíz gyermek kerülhet másik csoportba.

Tiszakürtön és Bakonyszentkirályon teljesen megszűnik a csoport, előbbinél ez 12 gyermek áthelyezésével jár, utóbbinál kilenc gyermek került Bakonyoszlopra. A legnagyobb kilépési hullám a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonban történt, ahol augusztus 21-én megszűnt az igazgató jogviszonya, mivel nem volt hajlandó kitölteni az adatlapot. Rajta kívül további húsz dolgozó távozik az intézményből, mely 151 gyermek ellátását biztosította.

Nagy Balázs, a II. számú szakmai egység szakmai vezetője adta be elsőként a felmondását. 

„Megcsináltam az előírt anti-pedofil vizsgálatot, így papírom van róla, hogy nem vagyok pedofil. Olyan kérdést kaptam 47 évesen, kétgyerekes családapaként, hogy volt-e pedofil kapcsolatom, és normális-e a szexuális életem, vagy esetleg fellehető benne deviancia. Na, ebből én nem kérek. Így én már nem töltöttem ki a kifogástalan életvitel ellenőrzését célzó adatlapot, amivel olyan embereket is vegzálnak, akik 250-280 ezer forintért dolgoznak teljes felelősséggel 8-12 gyerekkel” – fogalmazott Nagy Balázs.

Majd azzal folytatta: „A főigazgatóság szerint lehet, hogy nem okoz fennakadást a sok felmondás, de ez nem igaz. Ha akárcsak egyetlen ember elmegy a csoportból, aki mondjuk 5-10 évig nevelt egy gyereket, van, aki komolyan gondolja, hogy az nem okoz traumát?”

Minden ellátó helyről van kilépő. emiatt csoportok szűnnek meg, lakásotthonokat szüntethetnek meg, ezért 10-12 fős csoportok helyett 14-16 fős csoportok jöhetnek, a gyermekotthonok létszáma pedig 40-ről 50 főre nőhet. A dolgozók még leterheltebbek lesznek, az otthonok pedig zsúfoltabbakká válnak.

„A kormányzati intézkedések azt a látszatot keltik, hogy megvédik az állami gondozott gyerekeket a pedofíliától, ám valójában súlyosan traumatizálják a gyerekeket” – állítja Nagy Balázs.

A parlament júniusban fogadta el a kegyelmi ügyhöz kapcsolódó gyermekvédelmi törvénycsomagját. Ebben szerepel elvárásként a dolgozók kifogástalan életvitele. Egy kérdőíven arra kell választ adni minden, a gyermekvédelemben dolgozónak, hogy kivel él együtt és mióta; milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van; melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel.

Ezzel kapcsolatban kötelesek a dolgozókat egy kérdőívet és adatlapot kitölteni, különben elbocsátják őket.

Ezen kívül egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot is előírt a kormány a gyermekvédelmi vezetők számára. Háromlépcsős tesztelésen a teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgáltak náluk. A végeredmény az lett, hogy két állami gyermekvédelmi intézményvezetőt személyiségzavar miatt alkalmatlannak minősített a klinikai szakpszichológusból álló bizottság, de pedofilt nem talált.