Új fejleményekről számolt be Polt Péter a Családbarát ország-projekt ügyében

2024.08.28. 13:55
Hadházy Ákos Polt Péter legfőbb ügyészhez fodult egy állítólagos csalás ügyében, amelyben Hadházy Ákos szerint több százmillió forintnyi európai uniós forrást loptak el. Válaszában a legfőbb ügyész elsimerte, hogy több bűncselekmény miatt is nyomozást folytat a Nemzeti Adól és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi lgazgatósága, miután két projektben is felmerült a támogatások nem megfelelő felhasználása.

Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi lgazgatósága a „Családbarát ország”, továbbá „A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése” című pályázati felhívások alapján nyújtott támogatások felhasználásával kapcsolatban – válaszolt Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független képviselő kérdésére.

Hadházy Ákos még májusban számolt be arról, hogy állítólag „a két projektből többek között úgy loptak ki több száz milliót, hogy egy komplett nyomdát kibéreltek és »üzemeltettek«, 19 emberrel – mindössze pár ezer szórólap kinyomtatásának ürügyén”.

A képviselő elmondása szerint először az OLAF-hoz fordult az ügyben, de ők arról tájékoztatták, hogy mivel a magyarországi hatóságok már intézkedéseket tettek, ők egyelőre nem foglalkoznak az üggyel. Ezután a Miniszterelnökséget kereste meg, azonban ők azt válaszolták, hogy nem adatgazdák. Ekkor írt levelet Hadházy Ákos a legfőbb ügyésznek, akinek válaszából kiderült, hogy több szerződést is vizsgálnak.

A büntetőeljárás több, a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. által kötött szerződést is érint, és vizsgálja az azok alapján igénybe vett támogatások megszerzésének és felhasználásának körülményeit. A nyomozás jelenleg felderítési szakban van, gyanúsított kihallgatására még nem került sor

– közölte Polt Péter.

Hadházy arról írt, hogy „még akár örülhetnénk is Polték igyekezetének, de szerinte az ügyészség számtalanszor bebizonyította, hogy rengeteg eszköze van egy nyomozás szabotálására és az érintett fideszes politikusok kimosására azon kívül is, hogy megtagadjon egy nyomozást. „Viszont – ahogyan az ábra mutatja – azt elérheti ezzel, hogy az OLAF ne vizsgálódjon, vagy ha mégis ezt teszi, ne lehessen nyilvánosságra hozni a jelentést a »nyomozás érdekeire tekintettel«.”