Bencsik Andrásék a Madách tanárainak: Csesszék meg, szervezzék meg mobil nélkül az órákat

2024.08.28. 16:49
A Madách Imre Gimnázium „lázadására” és a mobiltelefonokat az iskolából kitiltó szabályra reagáltak Bencsik Andrásék a hétfői Vezércikkben, ahol ugyan mindenki kiállt a digitális oktatás mellett, de mégis helyesnek tartják, ha elveszik a digitális eszközöket a tanulóktól, mert azokkal nem fognak megtanulni gondolkodni. Remélik, hogy a gimnázium döntése nem teremt precedenst a többi iskola számára.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, a Belügyminisztérium kirúgta a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, mert az augusztus elején bevezetett, iskolai mobilhasználatot korlátozó rendelet szerint nem volt hajlandó iskolájában elvenni a diákoktól a telefonjukat. Bár a jogszabály betartásáról minden iskola saját maga dönthet, viszont a Belügyminisztérium ennek ellenére felmentette Mészáros Csaba igazgatót mondván, nem tartotta be a jogszabályokat, és egy ilyen ember „nem vezethet állami intézményt”.

A HírTV hétfő esti Vezércikk című műsorában Bencsik Andrásék kifejtették, hogy miként vélekednek a rendeletről, a Madách ellenállásáról, és úgy általában a digitalizációról és a modern oktatásról. A műsorvezető, M. Kovács Róbert szerint „ha egy kamasznál mobiltelefon van, akkor az hétszentség, hogy nem oktatásra fogja használni, hanem csetelésre és játékra”, tehát egyetért Orbán Balázs korábbi kijelentésével, miszerint a tiltás a helyes irányba mutat.

Bencsik András szerint a magyar pedagógustársadalomban van egy kisebbség, amelyik „a linkségre, a pofázásra és a lázadásra” könnyen kapható, ezért attól tart, hogy nem a Madách lesz az egyetlen iskola, amelyik ellenáll a jogszabályban foglaltaknak. A Magyar Demokrata főszerkesztője szerint a gondolkodásra való tanítás sokkal fontosabb, mint az, hogy a gyerek „kipötyögje a mobilon, hogy 2x2 az 4”. Így a rendeletet „stratégiai jelentőségű döntésnek” tartja, az iskola ellenállását pedig „alávaló, galád dolognak”, ezért úgy fogalmazott:

nagyon remélem, hogy nem engedik meg ennek az iskolának a lázadást!

Bálint Botond a Pesti Srácoktól ezzel egyetértve azt fejtegette, hogy jelenleg inkább a mobilon lévő programokat használják a gyerekeket, nem pedig a diákok a mobilokat – „és még finoman fogalmaztam” –, ezért a fizikai, manuális írásra és készségekre fókuszálna.

Boros Bánk Leventének a Nézőpont Intézettől saját elmondása szerint „elég radikális a véleménye a témáról”, ugyanis arról beszélt, hogy semmi helye a telefonoknak az iskolában, majd a Madách-gimi tanárainak a következő üzenetet küldte:

Csesszék meg! Szervezzék meg úgy az órát, hogy ne kelljen mobiltelefont használni!

Majd nosztalgiázott egyet abból az időből, amikor ők voltak diákok és nem kellett semmilyen telefon a tanuláshoz – mondjuk, akkor még nem is voltak mobiltelefonok. „Bejött a tanár, leadta az anyagot, megtanultuk” – summázta az iskola lényegét.

A teljes adás alább nézhető végig: