Megszűnnek a viharok, ismét ránk rúgja az ajtót a 30 fokos meleg

2024.08.28. 06:25
Bár kedden némi felfrissülést – és a katasztrófavédelemnek rengeteg munkát – jelentett a Magyarországon átvonuló vihar, a hét közepére ismét visszatér a jobbára napos, 30 fok feletti maximumokkal támadó kánikula. Szinte az összes vármegyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt, de a nyugati és az északi határvidékre egy-egy zivatar még besodródhat.

A HungaroMet szerint szerdán jobbára napos idő várható általában kevés felhővel. A Dunántúl nyugati, délnyugati részein képződhet több gomolyfelhő, amelyekből arrafelé előfordulhat zápor, zivatar, valamint esetleg a délkeleti határvidékre is besodródhat egy-egy zápor, zivatar.

Az északkeleti szél elsősorban az Alföld keleti felén lehet élénk. Emellett zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos lökések előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Estig, késő estig elsősorban a középső országrészben, illetve eleinte északkeleten várhatóak zivatarok, amelyeket helyenként átmenetileg viharos széllökés (60-80 kilométer per óra), jellemzően kisebb méretű jég (2 centiméter körül vagy alatt) és lokálisan intenzív csapadék (~10-25, egy-egy helyen akár 25 milliméter felett) kísérheti.

Késő estétől megszűnik a zivatartevékenység. Zala, Vas, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyére adtak ki elsőfokú riasztást zivatartevékenység miatt.

Szerdán a Dunántúl nyugati, délnyugat felében alakulhatnak ki helyenként zivatarok a délutáni órákban viharos (60-75 kilométer per órás) szél kíséretében.

Nem csak a zivatarok, a hőség miatt is figyelmeztet a HungaroMet, ugyanis szerdán a nyugati, északi területek kivételével 25 fok feletti 24 órás középhőmérséklet valószínű. Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyén kívül az egész országra elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben magas középhőmérséklet miatt.

Orvosmeteorológia: a hőség terheli meg a szervezetet

Front nincs, az ország nagy részén marad a kánikula, ami tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A Dunától keletre, a szelesebb tájakon élők körében fokozódik az ingerültség, nyugtalanság. 11 és 15 óra között országszerte erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras