Egy felmérés szerint ötből négy magyart a pénz boldogít, de ez nem sokaknak adatik meg

2024.08.28. 16:18
Reprezentatív felmérést készített a magyar munkavállalók munkahelyi jóllétéről és munkavállalói elvárásairól a Profession.hu. Az eredmény szerint a magyarok álláskeresését leginkább a fizetés mértéke határozza meg. Hiába a leggyakoribb elvárás azonban a jó fizetés, a magyarok nagyon kis aránya tartja kielégítőnek a bérezését.

A magyar munkavállalók szerint egy jó munkahely legfőbb jellemzője, hogy megfelelő mértékű fizetést biztosít az alkalmazottaknak – derült ki a Profession.hu felnőtt lakosság jóllétét vizsgáló reprezentatív felméréséből, amelyben specifikusan kitértek a munkahelyi jóllétre és az ehhez kapcsolódó munkavállalói elvárásokra, motivációkra.

A WHO által kidolgozott, a válaszadók önértékelésén alapuló mérési módszert is felhasználó kutatás szerint a magyarok kétharmada vidámnak és jókedvűnek érezte magát nyáron, és minden második ember mondhatta el a mindennapjairól, hogy azok tele voltak érdekes dolgokkal.

A felmérés rámutatott, hogy a 18–65 éves munkavállalók 79 százaléka úgy gondolja, egy jó munkahely legfőbb jellemzője, hogy megfelelő mértékű fizetést biztosít az alkalmazottaknak. A kutatás kitért a béren kívüli juttatásokra is, de az már kevésbé mozgatja meg a magyarokat: a válaszadók 43 százaléka tartja csak kiemelten fontosnak.

A fizetés mértéke az utóbbi években merőben meghatározza az álláskeresési és választási motivációkat hazánkban, minden egyéb szempontot megelőzve a fontossági sorrendben.

Hiába a leggyakoribb elvárás azonban a jó fizetés, a dolgozók – saját megítélésük szerint – mindössze harmadának (35 százalék) adatik ez meg a jelenlegi munkahelyén, a többség nem teljesen elégedett a bérével. Béren kívüli juttatásban eközben csupán minden negyedik (23 százalék) munkavállalló részesül.

Az 1000 fős, a 18–65 éves, online, magyar lakosságra reprezentatív mintán készült felmérés szerint a magyar munkavállalók a kedvező bérezést követően az alábbi szempontokat tartják a legfontosabbnak egy munkahely esetében:

  • jó munkahelyi légkör és szimpatikus kollégák (69 százalék);
  • emberséges, empatikus vezetőség (59 százaék);
  • munkaidő kiszámíthatósága (54 százalék);
  • munkaidő rugalmassága (43 százalék);
  • napközbeni távollétek rugalmas kezelése (32 százalék).