Hepatitisszel fertőződött meg négy család Jászapátiban

2024.08.29. 16:43
Négy család Hepatitis A-val fertőződött Jászapátiban. A helyi önkormányzat a hatóságokkal együttműködve fertőtleníti az érintett épületeket. A vírus továbbterjedésének megelőzése érdekében a helyi általános iskolában kötelező fertőtlenítést vezettek be.

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal együttműködve próbálják megakadályozni a hepatitis járványt Jászapátiban. A májgyulladást okozó járvánnyal több család is megfertőződött.

A járványveszélyre való tekintettel a Jászapáti önkormányzat közleményt adott ki a megelőzésről és a jellemző tünetekről. A Hepatitis A vírus tünetei: 

  • láz,
  • étvágytalanság,
  • gyengeség,
  • hasi fájdalom,
  • sárgaság,
  • sötét vizelet és világos széklet

A lappangási ideje 2-8 hét, a vírus a fertőzött egyén székletével kerül a környezetbe, széklettel szennyezett kéz, tárgy, étel, ital közvetítésével szájon át kerül egy másik ember szervezetébe.

Járványnak egyelőre még nincs nyilvánítva.

A közleményben arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan ügyeljenek a fertőtlenítésre. Az önkormányzat szerint a fertőzött négy ingatlan fertőtlenítése már megtörtént, viszont két héten belül ezt meg kell ismételni. A megbetegedett személyek környezetében élők ingyenes megelőző oltásra jelentkezhetnek.

A Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kötelező fertőtlenítést vezettek be. Az intézmény felhívja a figyelmet hogy, belépéskor és a mellékhelységek használata után kötelező a kézfertőtlenítés. A takarítók pedig a szünetek végén fertőtlenítik a tantermek kilincseit – írja a szoljon.hu.