Vona Gábor: A legnagyobb illúzió az, hogy „csak Magyar Péter” és „csak a Tisza”

20240713135424 PAP 4133
2024.08.29. 10:05
Vona Gábor, a Második Reformkor (2RK) elnöke szerint szabályozni kell a Tiszát, ami állítása szerint azt jelenti, hogy „ne cseberből vederbe, hanem cseberből mederbe kerüljön ez az áradás”. Vona Gábor az Indexnek kifejtette, hogy Magyar Péter és pártja egyedül nem tud rendszert váltani, ezért partnerekre lesz szükségük, 2026-ban jöjjön egy olyan kormánykoalíció, amelyben a 2RK képviselni tudja a higgadtságot, amire a magyar közéletnek szüksége lenne.

Vona Gábor az ATV Egyenes beszéd augusztus 13-i műsorában a Tisza Párttal összefüggésben arról beszélt, új ellenzék születik, de még csak körvonalazódik, hogy az milyen lesz. Saját pártját, a Második Reformkort polgári centrumpártnak nevezte, majd azt is mondta, van választói igény egy olyan pártra, amely „képes a Tiszát szabályozni”. Mint kifejtette, 2026-ban nem elég a vezérváltás, a kormányváltásnak „többarcúnak kell lennie”.

Vona Gábor szerint a 2RK polgári centrumpártként olyan pluszt, olyan biztosítékot és garanciát tud nyújtani, ami hozzájárulhat a kormányváltás, valamint a kormányzás sikeréhez. Azt is mondta, hogy nagyon keveset tudni a Tisza Párt programjáról, Magyar Péter személyével kapcsolatban is nagyon sok aggálya van, túlságosan forrófejűnek tartja, és sokszor túlságosan felelőtlenül viselkedik.

Most olyan szériában van, amikor azt gondolhatja magáról, hogy a sors az örök győztesnek szemelte ki, csak ilyen ember nincsen

– tette hozzá. A pártelnök hangsúlyozta, hogy nem lenne jó cseberből vederbe esni 2026-ban, a populista Fidesz-kormány helyett ne egy populista Tisza-kormány jöjjön, hanem olyan kormánykoalíció, amelyben a 2RK képviselni tudja a higgadtságot, amire szerinte a magyar közéletnek szüksége lenne.

Az ATV Start augusztus 19-i műsorában Vona Gábor kijelentette, a 2RK tud arra garanciát adni, hogy ne vezérváltás, hanem rendszerváltás legyen. Megjegyezte, hogy egy személy, egy párt nem tud egyedül rendszerváltást végrehajtani. De például azt is mondta, hogy „nem a 2RK-nak van szüksége a Tiszára, hanem majd a Tiszának lesz szüksége a 2RK-ra”.

Veszélyes illúziók és valódi rendszerváltás

Az Indexnek a Második Reformkor elnöke azt mondta, a Magyar Péter-jelenségről két videót is készített a választási kampány idején, és azt a megállapítást tette, hogy az ellenzék kettészakadt ó- és újellenzékre, de ezt szükségszerűnek és jónak tartja.

A kettő között az a különbség, hogy előbbi – a DK dominanciájával – akadálya a kormányváltásnak, akarva vagy akaratlanul a NER-t tartják fenn, az utóbbi viszont új esélyt, lehetőséget képezhet a változásra. Ebben nyilván a Tisza a domináns szereplő, de ha egyedül marad az új-ellenzéki térfélen, akkor az a kormányváltás és utána egy stabil kormányzás szempontjából sem jó. Az előbbihez minden szavazatra szükség lesz, az utóbbihoz pedig minden tapasztalatra. A Tisza egyedül egyikre sem képes. Két tény van, amit meg kell érteni mindenkinek, a 2RK-nak is, a Tiszának is, mindenkinek. Az első tény: Magyar Péter nélkül jelenleg nem lehet kormányt váltani. A második tény: csak a Tisza egyedül nem tud rendszert váltani. Erre a két tényre kell megtalálni a megfelelő politikai választ a következő egy-másfél évben. Mi nyitottak vagyunk rá

– fejtette ki lapunknak Vona Gábor.

Az ATV Startban arról is beszélt, hogy a Második Reformkor szeretné „szétrombolni” a Tisza párti szavazók illúzióit, „mert sok illúzió van a Tisza Párttal kapcsolatban”. Kérdésünkre, hogy pontosan mit ért ezalatt, úgy fogalmazott,

Orbán Viktor olyan szinten kiüresítette a demokráciát és fojtotta le a változás lehetőségét, hogy az ellenzéki oldalon sokaknak már mindegy, hogy ki és hogyan, csak váltsa le Orbánt. Ez érthető, de veszélyes illúziókat teremt. A NER-t ugyanis nemcsak leváltani kell, hanem utána a helyére is rakni valamit. Nem vezérváltásra, hanem valódi rendszerváltásra van szükség. Egy rendszerváltást nem egy személy vagy egy párt szokott megvalósítani, hanem több személy és több párt. A legnagyobb illúzió tehát az, hogy »csak Magyar Péter« és »csak a Tisza«.

A Második Reformkor elnöke szerint, ha ezzel az illúzióval nem lesz leszámolva, akkor második NER jön a második reformkor helyett:

„Emlékezzünk 2010-re, amikor a Fidesztől sokan a demokrácia helyreállítását várták, és nem érezték a »csak a Fidesz!« jelszó mögötti veszélyt. Mi lett belőle? Minden nap láthatjuk. Most figyeljünk jobban! Ezért kell a »Tisza-szabályozás«, ami azt jelenti, hogy ne cseberből vederbe, hanem cseberből mederbe kerüljön ez az áradás. Tudom, hogy amikor erről beszélek, nem tetszik a Tisza keménymagjának, de ez nem is nekik szól, ők most érzelmi hullámvasúton vannak. Annak a többségnek beszélek, aki mindazt, amiben most vagyunk, képes józan és hideg fejjel megvizsgálni és végiggondolni.”

„Közös stratégia kell a one-man-show helyett”

Arra a kérdésünkre, miért gondolja úgy, hogy egy párt nem tud egyedül rendszerváltást végrehajtani, Vona Gábor a következőt válaszolta:

A politikában vannak nagy meglepetések, mint a Tisza tavaszi áradása is volt. De azért előbb-utóbb mindig minden visszatér a normális állapotába, és az olyan törvényszerűségeket nem lehet megkerülni, mint hogy stabil szervezettség nélkül nincs stabil politika. A Tisza hirtelen felfutása a sok tisztességes és jó szándékú ember mellett kalandorokat és félnótásokat is odavonz. Semmiféle konteósság nem kell ahhoz, hogy tudjuk, a Fidesz már most készül erre a gyengeségre. Én ezt átéltem anno a Jobbik felfutása után. Sok értékes tapasztalatom van erről. Ha tényleg a rendszerváltás a cél, akkor egyszerre kell zárni az óellenzék szereplői és az alkalmatlan személyek felé, másrészt nyitottnak lenni az újellenzéki pártok – ide sorolom a Kutyákat, a Tiszát és a 2RK-t –, valamint új és friss civilek felé. Végül meg kell találni a 106 választókerületben a jelölteket. Közös stratégia kell a one-man-show helyett.

A Második Reformkor elnökének meggyőződése, ha a Tisza Párt azt szeretné, mint amit a saját szavazói, vagyis valódi rendszerváltást, akkor szüksége lesz partnerekre. „Nem politikai egyesülésről vagy pártszövetségről beszélek, hanem együttműködésről a rendszerváltásért. A 2RK mint polgári centrumpárt a józan és higgadt komponenst tudja hozzátenni a rendszerváltók szövetségéhez. Ez pedig nagyon fontos elem” – jegyezte meg Vona Gábor.

Ugyanakkor azt is hozzátette, természetesen a választók döntenek el mindig mindent, de a pártok azért vannak, hogy megtegyék a maguk ajánlatát a támogatásért cserébe. „A 2RK a polgári centrumot fogja megképezni, egy pártot, ami a törzsi háborúskodás helyett a középosztály szélesítésének hosszú távú programját képviseli. Ahogy mondtam, nem elég leváltani a NER-t, utána a helyére is kell tenni valamit. A Tisza Párt egyedül nem tudja a Fideszt leváltani. Ezért a 2RK egyrészt garancia egy sokkal szélesebb rendszerváltó akaratra, másrészt egy stabilabb kormányzásra” – hangsúlyozta a pártelnök.

Tettvágy és kikosarazás

A Második Reformkor június 9-én csak az európai parlamenti választáson mérette meg magát, mandátumot nem szereztek, 0,68 százalékos támogatottságot értek el, ami csaknem 31 ezer (30 961) szavazót jelent. Arról, hogy miként látja 2026-ig a 2RK növekedési potenciálját, Vona Gábor azt mondta, a nyarat belső beszélgetésekre, valamint építkezésre szánták, levonták a konzekvenciákat, megkeresték a hibákat és az erősségeket. „A csalódottságot leporoltuk és tiszta lelkiismerettel, tettvággyal és alázattal építkezünk tovább” – jelentette ki.

Szeptember 14-én tisztújítást tartanak, a pártelnök szerint a Második Reformkor története még csak most kezdődik. „Ahogy a 2023-as megalakuláskor is mondtuk, mi nem a következő két évet akarjuk megnyerni magunknak, hanem az egész 21. századot a magyarságnak” – mondta lapunknak Vona Gábor.

A Tisza Párt elnöke az Egyenes beszéd augusztus 14-i műsorában elutasítóan nyilatkozott arról, mit gondol Vona Gábor kijelentéseiről.

Nem tisztem, hogy egy 30 ezer szavazatot kapott, 0,6 százalékot elért párt elnökének a felajánlkozására reagáljak, miközben mi az Orbán-kormány leváltására készülünk

– fogalmazott Magyar Péter. Egy augusztus 25-i Facebook-bejegyzésében pedig egyértelművé tette, nem kíván összefogni más pártokkal, és azt írta, hogy a Tisza Párt helyi és országos szinten is önállóan politizál, „csak a magyar emberektől kér felhatalmazást a hatalmi elit leváltására”.

(Borítókép: Vona Gábor 2024. július 13-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)