Nem kér főpolgármester-helyettesi pozíciót a DK

2024.08.30. 12:28
Néhány nap múlva tárgyalóasztalhoz ülnének a főpolgármesterrel, hogy tisztázhassák, milyen módon tudnák kivenni részüket a városvezetői felelősségből. A Fővárosi Közgyűlésben kialakult választási erőviszonyok nem a DK-nak kedveznek.

Jövő hétfőn szeretne tárgyalni a Demokratikus Koalíció Karácsony Gergellyel. Az ezt bejelentő budapesti elnök, Szaniszló Sándor arról beszélt videójában, hogy pártja nem kér semmilyen pozíciót, ebből következően nem jelöl főpolgármester-helyettest sem.

Azt azonban hangsúlyozta, hogy a főpolgármesterrel közösen korábban kidolgozott Budapest programot támogatni kívánják. 

Biztos vagyok benne, hogy nyitott lesz felénk, és újra megerősíthetjük szövetségünket Budapest élén

– fogalmazott Szaniszló Sándor. 

A Fővárosi Közgyűlésbe három képviselőt juttatott a Demokratikus Koalíció az MSZP-DK-Párbeszéd közös listáról: Szaniszló Sándort (ő lesz a frakcióvezető), Déri Tibort és Keszthelyi Dorottyát. A Tisza Párt 10 mandátumot szerzett a testületben.

Lapunkban korábban arról írtunk, hogy Karácsony Gergely főpolgármester városvezetői többséget csak a Tisza Párttal összefogva tud teremteni a fővárosban, ez pedig kizárja a DK-val való együttműködést. Arra vonatkozó jelzések is érkeztek Gyurcsány Ferenc pártja részéről, hogy érzékelik a főpolgármester DK-ról történő leválási szándékát. A mandátumok kritikus egyenlege ad tehát különös tétet a most bejelentett hétfői tárgyalásoknak.