Kemény lesz az idei tanévkezdés, másodfokú hőségriasztással indul az ősz

2024.08.30. 12:20 Módosítva: 2024.08.30. 13:06
Indul az ősz, kezdődik az új tanév, az országos tiszti főorvos azonban a másodfokú hőségriasztásra hívja fel a figyelmet. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint naponta legalább három liter folyadékot fogyasszunk, lehetőség szerint vizet.

Az országos tiszti főorvos szeptember 5-ig meghosszabbítja az augusztus 24-én kiadott hőségriasztást az ország egész területére vonatkozóan, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményéből.

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. Az NNGYK szerint fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre.

„Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, mind a szülők, mind a gyermekek számára. A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését” – írták.

Hozzátették azt is, hogy a magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, azonban különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők, valamint az egészséges nők körében magasabb kockázatnak vannak kitéve a várandós és a változókorban lévő nők a hormonális változásaik miatt.

Fontos, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapotokat. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek

– fogalmaztak a közleményben.

A változókorban a panaszok mérsékelhetők a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával: egészséges táplálkozással (sok friss zöldség, gyümölcs), bőséges folyadékbevitellel (nagyjából 3 liter naponta), rendszeres testmozgással a kora reggeli vagy esti órákban.

Szeptemberben megerősödik a forgalom is, felhívták a figyelmet, az autóval közlekedőket pedig különös óvatosságra intik, hiszen rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg.

A közleményben az állatokra is felhívták a figyelmet, akiknek szervezetét szintén megviseli a nagy meleg. Mint írták, gondoskodni kell folyamatos ivóvízellátásukról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, és zárt helyiségben való tartózkodásuk esetén annak szellőztetéséről.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. 

Újabb melegrekord dőlt meg

Időközben a HungaroMet Zrt. a honlapján azt közölte, hogy megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord is csütörtökön. Azt írták, csütörtök hajnalban Budapest Lágymányos meteorológiai állomáson mindössze 23,9 Celsius-fokig hűlt le a hőmérséklet, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó fővárosi hajnali melegrekord. A korábbi fővárosi rekordot, 23,4 fokot még 1992-ben mérték a Széchenyi-hegyen.

A csütörtök reggel Lágymányoson mért 23,9 fok egyben új országos hajnali melegrekord is, erre a napra a korábbi országos rekordot eddig Pécs Árpádtető meteorológiai állomás tartotta, ott 2003-ban 23,8 fokot mértek.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras