Orbán Viktor aláírt, jogi lépéseket tesz a kormány Brüsszellel szemben

2024.08.30. 21:08
A kormány érvényesíteni akarja a határvédelemmel kapcsolatos igényeit Brüsszellel szemben – jelentette ki pénteken Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte azt is, hogy jogi lépéseket tesznek, mivel az Európai Unió 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.

A közlemény szerint Brüsszel azért támadja Magyarországot egy példátlan mértékű bírsággal, mert nem engedjük be az illegális migránsokat, miközben Magyarország hatalmas összeget költött az elmúlt években a határvédelemre. Rétvári Bence közölte: 

a kormány ezért most jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatt érvényesítse igényeit a brüsszeli Európai Bizottsággal szemben.

Az államtitkár szerint Magyarország az Európai Unió felé irányuló tömeges és ellenőrizetlen illegális bevándorlással szemben folyamatosan és hatékonyan védte a saját és az EU külső határait, ezáltal biztosítva a belső, határellenőrzések nélküli schengeni térség fenntartását.

„Az EU a határvédelmi költségekhez érdemben nem járult hozzá, és a határait védő Magyarországgal szolidaritást nem vállalt” – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve, hogy Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis „hazánk ennyit költött 2015 óta határvédelemre”.

A kormány mindezek miatt nemzetközi jogi szakemberek bevonását követően lépéseket kíván tenni a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatti igények érvényesítése érdekében, az erről szóló végrehajtási rendelet megjelent a Magyar Közlönyben – közölte az államtitkár. A rendeletet Orbán Viktor is aláírta. 

Rétvári Bence néhány napja úgy fogalmazott, Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió előírná számára, szinte korlátlan mennyiségben fogadjon be migránsokat. Az államtitkár úgy gondolja, az illegális migráció a közbiztonság mellett az unió versenyképességére is kedvezőtlen hatással van.

Mint ismert, Magyarország 78 milliárd forintos fizetési felszólítást kapott Brüsszelből, a kormánynak 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot. Többször foglalkoztunk azzal, hogy az EU Bírósága arra kötelezi a kormányt, hogy bírságot fizessen, szerintük a határvédelemmel kapcsolatban kötelezettségszegést követtünk el. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig korábban már részletesen vázolta, hogy mi áll ennek a hátterében.