Kiüríti Gárdony önkormányzatának kasszáját a polgármester, miután vereséget szenvedett a választáson

2024.08.31. 09:00
Gárdony polgármestere, Tóth István az elvesztett júniusi választás óta már négyszer hívta a képviselő-testületi ülést, amelynek tagjai közül összesen csak négyen folytathatják a városvezetést októbertől.

Tizennyolc év után leváltották Gárdony fideszes polgármesterét, Tóth Istvánt. Bár a választás júniusban volt, az új képviselő-testület csak október elején alakul meg, és addig teljes jogkörrel irányíthatja a várost a megbukott vezetés. Élnek is a lehetőséggel, a választás óta szó szerint szórja a pénzt a leköszönő képviselő-testület: többek közt pumpapályát és vidraszobrot rendeltek, és egy csomó közbeszerzést is elindítottak rohamtempóban – derül ki a Telex cikkéből.

A leköszönő polgármester a nyáron négy képviselő-testületi ülést is összehívott. Ezeken összesen egymilliárd forint sorsáról döntött a testület, amelynek tagjai között ott van Eötvös Pál Árpád, aki egy helyi civil szervezet, a Velencei-tó Információs Társadalmáért Egyesület színeiben megnyerte a júniusi választásokat.

Az októbertől hivatalba lépő polgármester azonban nem tehet semmit a pénzszórás megakadályozására, ugyanis hiába szűnik meg az ősszel nyolc képviselő megbízatása is, a váltásik kényelmes 9-3-as többsége van a regnáló Tóth Istvánnak.

Ez egy bosszúhadjárat a következő képviselő-testülettel és velem szemben. A gyakorlatban azonban a város lakóit bünteti meg a polgármester

– nyilatkozta Eötvös Pál Árpád.

A testület a nyáron többek között megszavazta, hogy

  • 106,8 millió forintból mosdó és kiszolgáló helyiségek épüljenek a város egyik kikötőjében,
  • 26,7 millió forintért újabb közbeszerzést írjanak ki három utcaszakasz felújítására,
  • húsz év után megnégyszerezzék a Pro Urbe Gárdony kitüntetés jutalmát és
  • arról is döntöttek, hogy 70 millióért kerékpáros ugratópálya, úgynevezett pumpapálya épül a parton.
  • 216 millió forintból felújítanak négy utcaszakaszt,
  • 132 millió forinttal támogatja a város a helyi gyógyfürdő geotermikus rendszerének felújítását,
  • 60 millióból játszótereket fejlesztenek,
  • 61,7 millióért felújítják az orvosi rendelőt,
  • 54 millióból új parkoló lesz az általános iskolánál,
  • 53 millióból feltúrták a hivatal mögötti parkot,
  • 55,2 millió forinttal támogatják az egyik általános iskola vizesblokkjainak felújítását,
  • 7,5 millió forintból hatvan fát telepítenek a hűtő- és látványtavakhoz, és
  • 3 millió forintból vidraszobra is lesz a városnak.

Az egymilliárd forint jelentős része a város költségvetésének, hiszen a 13 ezer lakosú város egész évre 5,5 milliárd forintos kiadással számolt, amelyből mindössze 2,4 milliárd forintot tettek félre beruházásokra, felújításokra.

A leendő polgármester kifejtette, hogy valóban szükség van fejlesztésekre a városban, azonban az időzítéssel probléma van. Szerinte vannak olyan beruházások, amelyek egyáltalán nem voltak olyan sürgősek és halaszthatatlanok. Ilyen például a Polgármesteri Hivatal melletti park környezetrendezése. A nyári kánikulában feltúrták a zöldfelületet, és kialakítottak két murvás átjárót.

Példátlan, hogy egyszerre ennyi beruházást hajt végre a város

– fogalmazott Eötvös Pál Árpád, aki arra számít, hogy nagyon nehéz helyzetben, szinte teljesen kiürült kasszával veheti majd át a hivatalt októberben és már annak is örülhet, ha nem lesz fizetésképtelen a város, a jövő évet pedig nem hitelfelvétellel kell kezdeni

Kiszolgáltatottá teszi a várost, ha az összes tartalékot feléljük, mert ha valamilyen rendkívüli esemény jön, nem lesz hova nyúlni

– tette hozzá a leendő polgármester, aki nem tudja mekkora tartalékkal veszi majd át a város vezetését.

A polgármester „ócska és fenyegető” kérdésekre hivatkozva tagadta meg a választ 

A leendő polgármesterrel szemben a jelenleg regnáló Tóth István azt állítja, hogy a város pénzügyi helyzete stabil és minden fejlesztésre megvan a forrás. Eötvös szerint viszont az lett volna a szerencsés, ha a választások és a beiktatás közötti időszakban a jelenlegi képviselő-testület mindennapos működést biztosítaná és nem kezdene bele olyan beruházásba, amely átnyúlik a cikluson, és már a következő testületre ró kötelezettségeket.

A polgármestert a Telex először augusztusba próbálta meg elérni a gárdonyi polgármestert írásban, azonban levelükre nem kaptak választ, majd telefonon is hiába keresték Tóth Istvánt, nem tudtak vele kapcsolatba lépni. Végül elmentek Gárdonyba a testületi ülésre, ahol személyesen kérdezték a polgármestert.

Tóth a helyszínen elmondta, hogy azért nem válaszolt a lap kérdéseire, mert szerinte az általuk küldött levél „egy rendkívül elfogult, fenyegető, ócska munka volt”.