„Csak erős idegzetűeknek” – vészjósló bejelentést tett az időjárásról a HungaroMet

2024.08.31. 13:52 Módosítva: 2024.09.01. 06:01
A HungaroMet Zrt. Facebook-oldalán több diagramot mutatott be, hogy a kánikula és a szárazság várhatóan még hetekig, egészen szeptember közepéig velünk marad.

A HungaroMet a Facebook-oldalán több, Magyarország időjárásáról szóló valószínűségi ábrát osztott meg.

Folytatódó forróság, fokozódó aszály. A következő képsort csak erős idegzetűeknek ajánljuk

– írták a bejegyzésben, majd hozzátették, hogy a hónapváltás nem hoz felüdülést, a hőségriasztást meghosszabbították, a talaj nedvességtartalma pedig egyre csak csökken.

Mint közölték, „az előrejelzésekben fel-feltűnő hidegfrontok pár nap után »elpárolognak«”, vagyis annyira megváltozik az útjuk és az erősségük, hogy a térségünket mégsem, vagy csak jóval gyengébb formában érik el. Így a lehűlés és a növekvő csapadékesélyek is folyamatosan eltolódnak, vagy éppen teljesen eltűnnek az előrejelzésekből – tették hozzá. 

A bélyegdiagramok megmutatják, hogy 50 valószínűségi előrejelzésből a jövő hét végére csak 1-2 kép mutat lehűlést, illetve kiterjedtebb csapadékot. Ezt követően növekszik meg nagyobb mértékben az előrejelzés bizonytalansága,

de markáns lehűlés vagy országos, áztató eső ezek alapján sem rajzolódik ki.

Az anomáliatérképen pedig látható, hogy a hőmérséklet még szeptember második felére is az átlagostól jóval magasabb hőmérsékletet prognosztizál – írta a HungaroMet. 

Az őszbe csúszik a nyár

Mint megírtuk, Müller Cecília országos tisztifőorvos szeptember 5-ig meghosszabbította az augusztus 24-én kiadott hőségriasztást az ország egész területére vonatkozóan, így továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményéből.

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. Az NNGYK szerint fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras