Folytatódik a kánikula, a hőségriasztás továbbra is érvényben van

2024.08.31. 06:05
Szombaton is kánikulára kell számítani, a maximumok 32 és 36 fok között alakulnak. Csapadék nem kizárt. Müller Cecília országos tiszti főorvos szeptember 5-ig meghosszabbította a hőségriasztást.

Szombaton napos idő várható általában – kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Nyugaton néhány zápor, zivatar kialakulása nem kizárt. Az északi, északkeleti szél csak kevés helyen élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.

A HungaroMet előrejelzése szerint Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével az egész országra kiadták az első fokú figyelmeztetést kánikula miatt. 

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de az ország nagy részén folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

Szeptember 5-ig marad a hőségriasztást 

Mint megírtuk, Müller Cecília országos tiszti főorvos szeptember 5-ig meghosszabbította az augusztus 24-én kiadott hőségriasztást az ország egész területére vonatkozóan, továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményéből.

Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. Az NNGYK szerint fontos, hogy továbbra is kellő figyelmet fordítsunk a tartós meleg elleni óvintézkedésekre. 

Arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalókra és munkáltatókra hőségriasztás idején, itt és itt írtunk részletesen. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras