Videó: medúzát találtak egy Borsod vármegyei tóban

2024.08.31. 10:34
A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nyékládháza bányatavában medúzát láttak. Golej Szabolcs búvároktató szerint a vízi élőlény kedveli a melegebb vizeket, a tartós meleg miatt pedig a víz felső rétege tartósan 22 Celsius-fok felett volt, ezért képesek szaporodni. Csípésüktől nem kell tartani, ugyanis csak egysejtű táplálékaikat képesek megcsípni.

Medúzákat láttak a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nyékládháza település bányatavában. Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője vette fel videóra az édesvízi medúzákat – írja a boon.hu.

A búvároktató nagyon meglepődött, amikor először meglátta az vízi élőlényeket. Elmondása szerint több mint 20 éve nem találkozott velük.

A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méter mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget,  26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít, és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van

– tette hozzá Golej Szabolcs.

Nem kell csípéstől tartani

A hazánkban is megtalálható édesvízi medúza 2–4 centiméteres, teljesen átlátszó, és az emberre nézve ártalmatlan. A csípéstől még akkor sem kell félni, ha megérintjük.

A kis méretű csalánozókban a csalánsejtek mikroszkopikus méretű, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra jelentenek veszélyt. A következő években egyre több hasonló esetre számíthatunk, mivel a hazai tavak vízminősége kiváló, és a nyári átlaghőmérséklet egyre magasabb.