Pokoli hőségben indul a tanév, hidegfrontnak nyoma sincs

2024.09.01. 16:22
Szeptember 2-án, hétfőn kezdetét veszi a 2024/2025-ös tanév, és bizonyára sok szülő gondolkodik most azon, mit viseljen a gyermeke a nyitóünnepségen. Segítünk: szeptember első hetében is napos, száraz, meleg idő várható 32–37 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklettel, és csak elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. A hét végén némileg csökken a nappali felmelegedés.

Hétfő hajnalban általában derült vagy gyengén felhős idő várható, de elsősorban nyugaton előfordulhatnak felhősebb körzetek is. Csapadék nem lesz. A keleties szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. Éjszaka/hajnalban 15 és 21 fok között alakul a hőmérséklet, de a hidegre hajlamos helyeken pár fokkal hűvösebb is lehet.

Napközben sok napsütésre lehet számítani a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Csapadék az ország legnagyobb részén nem várható, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki, nagyobb eséllyel az északi és nyugati tájakon. 

A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32–36 fok között várható.

A HungaroMet előrejelzése szerint figyelmeztetés lesz érvényben a nagy hőség miatt, ugyanis az ország nagy részén a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Hőségriasztással indul a tanév

Mint megírtuk, Müller Cecília országos tiszti főorvos szeptember 5-ig meghosszabbította az augusztus 24-én kiadott hőségriasztást az ország egész területére vonatkozóan. 

„Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, mind a szülők, mind a gyermekek számára. A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését” – hívta fel a figyelmet a a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Mi várható a hét többi napján? 

Kedden a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett szintén napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Hajnalban a hőmérséklet általában 16–22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken néhány fokkal hűvösebb lehet. Délután 32–37 fok várható.

Szerdán is napos időre van kilátás gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék általában nem valószínű, csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Hajnalban a hőmérséklet jellemzően 17–23 fok között várható, de a hidegre hajlamos tájakon néhány fokkal hűvösebb lesz. A csúcsérték 32–37 fok között alakul.

Csütörtökön is napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék általában nem valószínű, csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Hajnalban jellemzően 17–23 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani, de a hidegre hajlamos vidékeken néhány fokkal hűvösebb lehet. A maximum 31–37 fok között alakul.

Pénteken is napos idő várható gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, néhol előfordulhat zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. Hajnalban a hőmérséklet általában 17–23 fok között alakul, de a hidegre hajlamos tájakon néhány fokkal hűvösebb lesz. A csúcsérték 30–35 fok között valószínű.

Szombaton is napos időre kell számítani, gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, néhol lehet zápor, zivatar. A légmozgás mérsékelt marad. Hajnalban a hőmérséklet nagyrészt 17–22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken néhány fokkal hűvösebb lehet. Délután 29–34 fok várható.

Vasárnap is napos idő valószínű gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Néhol kialakulhat zápor, zivatar. A légmozgás mérsékelt marad. Hajnalban a hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken néhány fokkal hűvösebb lehet. A maximum 29 és 34 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras