Németországból küldözgetnek csalók üzenetet a posta nevében

2024.09.01. 19:55
A magyar nyelvű sms-ben kifizetetlen szállítási költségről írnak, amit a mellékelt linken lehet rendezni. Ez azonban adathalász webcím, bajba kerülhet, ha rákattint valaki.

A Pénzcentrum ismerteti az esetet, amely olvasójukkal esett meg. Mint felhívják a figyelmet, több gyanút keltő dolog is van az üzenetben, az egyik, hogy németországi +49-es előhívószámról érkezett a magyar nyelvű üzenet, a másik, hogy a tört magyarsággal elnevezett „segotseg” szót tartalmazó webcím, .com domainre mutat, miközben a Magyar Posta Zrt. kizárólag magyar .hu domaint használ.

Még próbaképpen se nyissuk meg a linket, ne adjunk meg semmilyen személyes adatot, ne telepítsünk semmit a telefonunkra, ne fizessünk semmit, semmilyen szinten se vegyük fel a kapcsolatot az adott számmal!

– hívják fel a figyelmet. A Magyar Posta az eset kapcsán nyomatékosan kéri ügyfeleit, ha gyanús e-mailt vagy sms-t kapnak, semmiképp ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjanak meg adatokat. 

Hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését, vagy fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek – közölte a hivatal. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni – részletezték, hozzátéve: folyamatosan kommunikálnak a lakossággal, hogy ne váljanak csalások áldozatává.