Gulyás Gergely arról beszél, hogy Németország beállhatna Magyarország mögé

2024.09.02. 15:09
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Németországnak támogatnia kellene Magyarországot a brüsszeli migrációs politika elleni harcban, különösen a schengeni határok védelmében. A német választások eredményei arra utalnak, hogy a migráció és az orosz–ukrán háború kérdéseiben új irányvonalak alakulhatnak ki.

„Azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerinti szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban” – jelezte Gulyás Gergely a Mandinernek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a lapnak kifejtette: 

  • A CDU választhat, hogy az AfD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze.
  • Az egész kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció, és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt.
  • Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt. 
  • Ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek. 
  • Az orosz–ukrán háború megítélése is meghatározó volt, Szászországban és Türingiában többségbe kerültek a fegyverszállítást ellenző pártok. Az emberek 80 százaléka a háború és a fegyverszállítás ellen, valamint az azonnali tűzszünet és a béke mellett szavazott.
  • A „no war, no gender, no migration” ügyében az AfD és BSW álláspontja közt nincs különbség

Eddig legrosszabb eredményét érte el a CDU

Az Alternatíva Németországért (AfD) a második világháború óta az első szélsőjobboldali párt, amely nyerni tudott a tartományi választásokon.

A kormánypártok sokat gyengültek, és a semmiből hirtelen megjelenő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) tíz százalék feletti eredményt ért el.

A Mandiner emlékeztetett, hogy az AfD Türingiában a legerősebb, Szászországban a második legerősebb politikai erővé vált, történelmi sikereket, Türingiában 30,6, Szászországban 32,8 százalékot érve el.

A Szászországban a miniszterelnököt adó CDU eddigi legrosszabb eredményét érte el, de 31,9 százalékával továbbra is a legerősebb erő maradt. Türingiában viszont a párt az előzetes felmérésekhez és a legutóbbi választási eredményéhez képest is jobb eredményt ért el, 23,6 százalékkal.