Elviselhetetlen forróság köszönt be a tanévnyitókra

2024.09.02. 06:12
Hétfőn ismét a napsütésé lesz a főszerep. Az ország nagy részén száraz idő várható, és legfeljebb csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul.

Ismét sok napsütésre lehet számítani, csak kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz az égen. Csapadék az ország legnagyobb részén nem várható, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki, nagyobb eséllyel az északi tájakon. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz. 

A hajnali órákban még 15 és 21 fok között alakulnak a minimumok, míg napközben 

a legmagasabb hőmérséklet 32 és 36 fok között lesz.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint a magas középhőmérséklet miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben: Pest, Baranya,  Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyében. Az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakul.

Hétfőn még pokoli hőséggel veszi kezdetét a hét, péntekig némileg csökken majd a nappali felmelegedés. 

A forró, nyárias időjárás miatt továbbra is fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk. Többeknél előfordulhat migrén, vérnyomás-ingadozás és rosszullét is. Sokfelé várható erős UV-sugárzás. A legmelegebb órákban (10 és 16 óra között) ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban, mert könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk – derült ki az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzéséből.

Csütörtökig marad a hőségriasztás

Mint megírtuk, Müller Cecília országos tiszti főorvos szeptember 5-ig meghosszabbította az augusztus 24-én kiadott hőségriasztást az ország egész területére vonatkozóan. 

„Az iskolakezdés mindig mozgalmas időszak, mind a szülők, mind a gyermekek számára. A kánikulában figyeljünk arra, hogy a diákoknak is a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványianyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Válasszunk számukra könnyű, világos színű, laza ruhadarabokat, amelyek lehetővé teszik a bőr szellőzését” – hívta fel a figyelmet a a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras