Élve temette el élettársát egy szabolcsi férfi

2024.09.03. 14:44
A vádlott féltékenységből bántalmazta párját, amikor eszméletlenül talált rá, tartva a bántalmazás következményeitől élettársát elásta. A többszörösen büntetett előéletű vádlottat aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték.

A szon.hu információi szerint a vádlott és a sértett 2021 márciusa óta éltek együtt, egy szabolcsi községben. A párkapcsolatuk alatt a vádlott féltékenysége miatt sokat veszekedtek. A vádlott, vitáikból kifolyólag rendszeresen bántalmazta élettársát, aki ezért már többször is elhagyta a férfit, de mindig visszatért hozzá. 

2022. március 9-én a férfi féltékenysége miatt újra vitázni kezdtek, majd a férfi egy baseball ütővel és egy húsklopfolóval bántalmazta. Két nappal később eszméletlen állapotban talált a nőre, a bántalmazás miatt kiadható büntetéstől megijedve a férfi a mentők hívása helyett a ház végében található istállóban egy mély gödröt ásott.

Eszméletlen állapotú élettársát felöltöztette, testére szemeteszsákot húzott, majd elásta. A már betemetett gödörre ekkor tűzifát pakolt és lakattal bezárta az istállót.

A nyíregyházi törvényszék a többszörösen büntetett előéletű vádlottat aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott részben elismerte a bántalmazást, azt hogy ő okozta a nő halálát viszont mindvégig tagadta. Az ítélet ellen enyhítésért, a bűncselekmény enyhébb minősítéséért fellebbezett védője. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint a vádlott tisztában volt tettével és annak következményeiével  tudatosan és tervszerűen vitte véghez cselekményét. Nagyfokú féltékenysége motiválta, indulatait nem tudta kezelni, ezért bántalmazta élettársát, majd a tettének leplezése érdekében a nőt élve elásta.

Mivel az erőszakos bűncselekmények miatt büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő vádlottal szemben korábban kiszabott szabadságvesztés büntetés semmilyen visszatartó erővel nem bírt, ezért végleges kirekesztése a törvénytisztelő emberek közösségéből a társadalom védelme érdekében nem mellőzhető, így a büntetése enyhítésére nincs törvényes indok.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.