Abszurditás Józsefvárosban: mostantól a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal kezeli a kerületi közutakat

2024.09.03. 16:24
Egy kormányhatározat értelmében a Józsefvárosi Önkormányzat elvesztette a közútkezelői engedélyek megadásának jogát, némi csavarral pedig a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalra ruházták azt át. A képtelennek tűnő helyzetről Pikó András, Józsefváros polgármestere számolt be.

A Magyar Rádió épületeinek bontása közben egy kormányhatározatnak következtében teljesen abszurd helyzet alakult ki Józsefvárosban: a kerület polgármestere, Pikó András a Facebookon számolt be arról, hogy szeptember 2-ától a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal kezeli a VIII. kerületi közutakat.

„Tegnap reggel egy teherautó felvonulásával a munkaterületen megindult a Magyar Rádió épületeinek bontása. Bár az Építési és Közlekedési Minisztérium cáfolja, hogy az elhíresült teherautó a Pázmány-projekthez kapcsolódva jelent meg a Pollack Mihály téren, az a jogilag abszurd helyzet alakult ki, hogy ennek igazságtartalmát a helyiek képviseletével megbízott Józsefvárosi Önkormányzatnak már nincs lehetősége ellenőrizni” – számolt be a polgármester.

Pikó András szerint 

egy kormányrendelettel elvették az önkormányzattól a közútkezelői engedélyek megadásának jogát, majd néhány csavar után ez a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz került.

A polgármester arról számolt be, hogy ugyan az önkormányzat tájékoztatásul megkapta a kiadott közútkezelői engedélyt arról, hogy hétfőtől kezdve jövő márciusig négy teherautó a bontáshoz kapcsolódóan behajthat a Palotanegyedbe és a munkaterületre, de nem tudják, ki és milyen egyéb engedélyeket adott vagy nem adott ki.

Az biztos, hogy a tegnap a Pázmány építési területére behajtott gépjármű rendszáma nem szerepel a közútkezelői engedélyen. Ha a minisztérium állításának is hitelt lehet adni, akkor a helyzet az, hogy tegnap egy közútkezelői engedéllyel nem rendelkező teherautó próbált a forgalommal szemben behajtani az építési területre, veszélyeztetve a tiltakozók testi épségét

– hívta fel a figyelmet.

Pikó András úgy gondolja, hogy ez az eset önmagában is azt jelzi, az önkormányzatnak fokozottan ellenőriznie kell a következő hónapokban, hogy csak a kiadott engedélyek birtokában, csak az engedélyen szereplő négy gépjármű, csak a jelzett útvonalon és a kiadott engedély minden előírását betartva szállíthassa el a bontási anyagokat az építési területről. Ígéretet tett, hogy a rendelkezésükre álló, egyre szűkülő eszközeikkel mindent megtesznek annak érdekében, hogy rábírják a kivitelezőt a törvényes működésre.

„Az állampárti bohóckodás csúcsa”

A kormányhatározatra Tompos Márton, a Momentum elnöke is reagált egy feldúlt hangvételű Facebook-bejegyzésben.

„Az állampárti okoskodás csúcsa történt Józsefvárosban azután, hogy tegnap majdnem átment rajtunk egy kamion, amikor egy illegális bontás ellen tiltakoztunk” – fogalmazott a pártelnök. Tompos felidézte, hogy az „állampárt” – a lakók, az önkormányzat és a szakma megkérdezése nélkül – illegálisan amellett döntött, hogy elbont egy műemlékvédett épületet, mire ők hétfő reggel kimentek tiltakozni a bontás megkezdése ellen.

A Momentum elnöke úgy írta le a történteket, hogy miután a demonstráció közben majdnem átment rajtuk egy kamion, délután az „állampárt” hozott egy kormányrendeletet, amelynek értelmében ezentúl a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal dönthet a VIII. kerületi közútkezelői engedélyekről.

Állampárti bohóckodás csúcsa, innen is gratulálunk az újabb ügyeskedéshez! Hát ennyire védi a jogállam ma Magyarországon az állampolgárokat

– fakadt ki Tompos Márton.