David Pressman elítélte, hogy Kövér László nem engedte be az LMBTQ-konferenciát a Parlamentbe

2024.09.04. 06:40
Gyurcsány Ferenc még július végén kérte Kövér Lászlót, hogy adjon engedélyt egy LMBTQ-konferencia megtartására az Országház Vadásztermében, de a válasz csak pénteken érkezett meg: Nem! David Pressman amerikai nagykövet szerint a házelnök intézkedése a magyar demokráciát veszélyezteti. Úgy véli, rendkívüli, hogy a házelnök megtagadja a képviselőktől a Parlamentbe való bejutást, mert azok az emberi jogokról akarnak tárgyalni.

A Parlamentben tartott volna LMBTQ-konferenciát kedden a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd, Kövér László házelnök azonban meghiúsította az ellenzéki pártok tervét, ugyanis nem volt hajlandó termet biztosítani az eseménynek.

A házelnök döntése felháborította David Pressmant, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, aki nyilatkozatban ítélte el a döntést. A nagykövet úgy értékelte a helyzetet, hogy Kövér László megtagadta választott képviselők belépését a magyar Parlamentbe.

Több mint rendkívüli, hogy egy európai uniós tagállam parlamentjének választott tagjaitól megtagadják a Parlamentbe való bejutást, mert az emberi jogokról kívánnak tárgyalni. Az, hogy megtagadják a Parlamenten belüli üléstermet a testület választott képviselőitől, komoly és aggasztó kérdéseket vet fel

– reagált David Pressman.

Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az LMBTQI+-jogokkal foglalkozó parlamenti frakciót alakító magyar parlamenti képviselőknek már kétszer is megtagadták a Parlamentbe való bejutást, hogy hivatalos ügyeket intézzenek.

Kiemelte azt is, hogy az LMBTQI+-jogokkal foglalkozó parlamenti képviselők találkozóját egy helyi egyetemre kellett áthelyezni, mivel az Országgyűlés elnöke úgy döntött, hogy „megakadályozza a bejutásukat egy olyan intézménybe, amelynek rendeltetése az összes magyar ember érdekeinek képviselete”.

A döntés fokozza az Egyesült Államok aggodalmait

David Pressman emlékeztetett, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya többször is aggodalmát fejezte ki a magyar demokráciát fenyegető veszélyek miatt.

A mai intézkedések, amelyekkel a parlament megválasztott tagjait megfosztották attól az intézménytől, amelybe megválasztották őket, tovább fokozzák ezeket az aggodalmakat

– jelentette ki.

A Telex szerint Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője még július 26-án kérte levélben Kövér Lászlótól, hogy a Parlament Vadásztermében tarthassák meg a rendezvényt. A kérésre hetekig nem érkezett válasz, mivel a párt értesülései szerint Kövér László a nyári szabadságát töltötte. A válasz végül múlt hét pénteken futott be: „Tájékoztatom, hogy a 2024. szeptember 3-i teremigénylését – tekintettel a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségemre – nem áll módomban teljesíteni.”

A törvény említett paragrafusa kimondja, hogy a „házelnök biztosítja az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről”. A bekezdésből kiindulva Kövér László a konferencia Parlamentben való megtartását az Országgyűlés „tekintélyének megóvása” érdekében utasította el.