Karsai Dániel: Nagyon csalódott vagyok, a bíróság gyáva döntést hozott

2024.09.04. 06:43
Hétfőn elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága a halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel fellebbezését, így nem ismétlik meg az eljárást a magyar állam ellen indított perében. Az alkotmányjogász szerint a bíróság gyáva döntést hozott, és nem válaszolta meg az ő eredeti kérdését, miszerint az eutanázia tiltása sérti-e az emberi méltóságát.

Megtörte a csendet Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntése után.

A strasbourgi bíróság hétfőn elutasította a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász fellebbezését, így az EJEB nem ismétli meg az eljárást a Karsai kontra magyar állam perben.

Az alkotmányjogász azután fordult a Nagykamarához, hogy június 13-án az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletet hozott a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyében. Karsai Dániel azért kérte az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) felülvizsgálatát, mert úgy gondolta, az Alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával.

Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott

– nyilatkozta Karsai Dániel az RTL Híradónak.

Elmondása szerint érdemben nem döntöttek az ügyében, a bíróság ugyanis az elutasításkor azt állapította meg, hogy az államok elég széles körben szabályozhatják az élet végi döntéseket, nem szükséges új szabályokat hozni. Karsai Dániel szerint azonban ez nem válasz az eredeti kérdésére, hogy a helyzete sérti-e az emberi méltóságát.

Arról is beszélt: érzi, hogy a magyar közvélemény mellette áll, ezért megpróbálják napirenden tartani a kérdést.

Az igazságügyi tárca is reagált a döntésre 

Az RTL megkereste az Igazságügyi Minisztériumot is. „Együtt érzünk Karsai Dániellel, hiszen személyében egy megrázó emberi sorssal állunk szemben, amely mindannyiunkat megérint” – reagáltak a strasbourgi döntésre.

A tárca szerint az ítélet összecseng a magyar alkotmányos renddel és a magyar kormány álláspontjával.