Újabb akcióba kezd a Tisza Párt

2024.09.04. 12:36
Magyar Péter szerdán nyílt levélben kérdezte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt arról, hogy mit tesz a kormány az iskolákban tapasztalható embertelen körülmények enyhítéséért.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szerdán nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak az iskolabejárásokkal kapcsolatban, amit bejegyzéséhez is csatolt teljes terjedelmében.

A levélben közölte, hogy 

  • európai parlamenti képviselői tevékenységük keretében megkezdik a magyarországi oktatási intézmények átfogó feltérképezését;
  • az iskolákból olyan információk jutottak el hozzájuk, miszerint a tantestületek olyan politikai utasítást kaptak, hogy nem engedhetik be a Tisza Párt képviselőit, és nem nyújthatnak információkat nekik. Magyar Péter azt kéri, hogy országos szinten engedélyezzék számára és munkatársainak az állami intézményekbe való belépést, valamint kép- és hangfelvételek készítését;

A válasz megérkeztéig Magyar Péter közösségi oldalán kérdezte az államtitkárt, hogy eljutottak-e hozzá az iskolákból a tanárok és a gyerekek segélykiáltásai, valamint eljutott-e hozzá a hír, hogy „az egyes iskolákban a hőmérséklet elérte a 39 fokot is; gyakorlatilag nincs olyan tanterem, amelyben 30 fok alatt lenne a hőmérséklet; sok diák és tanár rosszul lett az átmelegedett tantermekben; van olyan iskola, ahol hónapok óta nincs vezetékes víz, valamint hogy az orvosok szerint az egészséges szervezetnek sem tesz jót, ha 35-39 fokban kell huzamosabb ideig tartózkodni”.

A Tisza Párt elnöke azt írta, akinek valamilyen kezelt szívbetegsége van, ilyen körülmények között túlzott megterhelést kap, a gyógyszerek ellenére is belecsúszhat egy szívelégtelenségbe, szívritmuszavarba, vérnyomásproblémába, a kisgyermekek pedig túlhevülhetnek. Magyar arra várja a választ, hogy mit tesz/tett a kormányzat az elviselhetetlen, embertelen körülmények javításáért.

A politikus egy diák beszámolóját is bejegyzéséhez fűzte az iskolai állapotokról: „Az iskolám Budapest közepén van. Nagyon régi, elég rossz állapotban. Természetesen olyan, mintha egy kemencében lennénk. Néhányan kiültek a rácsos ablakba (a földszinten), mert ott egy kicsit élhetőbb volt. A többiek pedig már mindennel legyezték magukat. Majd bejött egy tanár, és elkezdett fenyegetőzni, hogy aki az ablakban ül, fegyelmi eljárást indít ellene. Nem tehetem meg, hogy külföldön éljek, de egyre jobban azt érzem, hogy jobb lenne meghalni.”

Amint arról beszámoltunk, hiába ért véget a nyár, a hőség nem hagyott alább, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kérte rövidített órák tartását az iskolákban a szaktárcától. A főváros I. kerületében és Szigethalmon ezt külön engedély nélkül is már bevezették. 

A Klebelsberg Központ a PDSZ felvetésére úgy reagált: „Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség.”

A levélben feltett kérdések, illetve az oktatási intézményekben lévő hőmérséklet miatt kerestük Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt. Amint megérkezik a válasz kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.