Tárgyaláson ismertették a mogyoróallergia miatt elhunyt újpesti kisfiú utolsó pillanatait

2024.09.04. 14:10
Bepánikolt és sírt a halála előtt a mogyoróallergia miatt elhunyt 6 éves újpesti kisfiú – derült ki a bíróságon folytatódó büntetőper keddi tárgyalásán a tanárok beszámolójából. Állítólag a kisfiú gyakran sírt, ezért nem gondolták a tanárai, hogy rosszat jelent a tragédia napján tanúsított viselkedése.

A hatéves kisiskolás 2022-ben halt meg, miután egy iskolai születésnapozás alkalmával olyan tortát fogyasztott, amelyben mogyoró is volt. A mogyoróallergiás kisfiú nem sokkal később hányni kezdett, ezért a tanárok azonnal értesítették a szülőket, akik érte mentek, és elvitték. Egy közeli benzinkútnál azonban meg kellett állniuk, mert a kisgyerek fulladni kezdett. A benzinkút dolgozói hívták a mentőket, akik perceken belül megérkeztek, de nem tudták megmenteni a kisfiú életét.

Sajtóértesülések szerint a szülők tudtak az allergiáról, az viszont még nem derült ki egyértelműen, hogy erre figyelmeztették-e az iskolát.

A Blikk tudósítása szerint a keddi tárgyaláson a bíróság felolvasta annak a napközis tanárnőnek a vallomását, aki az osztályban kiosztotta az édességet a gyerekek számára. Az iratból kiderült, hogy bár a kisfiú üzenőfüzetében jelezték a szülők, hogy allergiás, hivatalos orvosi papírt soha nem hoztak, és szóban sem beszéltek senkivel a gyerek betegségéről. A tanárnőnek pedig csak felületes tudása volt a mogyoróallergia tüneteiről, így miután hányt a kisfiú, azt gondolta, hogy a nehezén már túl vannak, a gyerek szervezetéből távozott, aminek kellett, így nem hívott mentőt.

Sírt és hányni kezdett

Ugyancsak ebből a beszámolóból derült ki, hogy az ünneplés közepén a kisfiú megkérdezte a másik tanárnőt, hogy volt-e mogyoró abban az ostyában, amit kaptak. Elmondása szerint a kisfiú a választól bepánikolt, nagyon sírt, majd hányni kezdett.

Állítólag a szülők gyors értesítése után az intézménybe érkező édesanya kicsit beszélgetett az egyik tanárnővel, és arról is beszámolt, hogy a gyereke egyszer már rosszul lett, amikor mogyoró került a szervezetébe. 

A tanárnő vallomásából az is kiderült, hogy a kisfiú szorongó és sírós volt, sokszor a mosdóra sem mert egyedül kimenni, ezért nem gondolták a sírásából a tragédia napján, hogy nagy a baj.

A keddi tárgyaláson vallomást tett a másik tanárnő is, aki a születésnap idején a tanteremben volt. Ő megerősítette a vádlott szavait, miszerint az üzenőfüzetben írtakon kívül a gyerek betegségéről semmiféle tájékoztatást nem kaptak a szülőktől.

A kisfiú szülei a szerdai tárgyaláson nem voltak jelen, őket zárt tárgyaláson hallgatja meg a bíróság októberben.