MOK: a kormány új intézkedése az egészségügyben is károkat okozna

2024.09.04. 07:21
Nem fogadja el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jogszabály-módosítási tervezetet, amelyet a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságától kaptak véleményezésre. Szerintük az új intézkedés megváltoztatná az állami egészségügy munkaszervezési szabályait, ami a teljes magyar ellátórendszernek károkat okozhatna.

A Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkársága egy jogszabály-módosítási tervezetet küldött véleményezésre a Magyar Orvosi Kamarának, amely az állami egészségügy munkaszervezési szabályait kívánja megváltoztatni – ismertette közleményében a Magyar Orvosi Kamara.

Mint írták, a kormány az állami egészségügy súlyos munkaerőhiányát az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével, a jogaik korlátozásával tervezi kezelni.

Nem mérik fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak az állami egészségügy munkakörülményeinek, azaz a gyógyítás feltételeinek további romlása

– jelezték a közleményben. 

Hangsúlyozták, hogy a javaslat a jogászszakértők szakvéleménye alapján ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió bíróságainak korábbi döntéseivel, iránymutatásával. A Belügyminisztériumnak jelezték, hogy a jogszabály-módosítást nem fogadják el. Az intézkedés bevezetése ellen a kamara és a szakszervezet is jogszabályi keretek biztosította eszközökkel tervez fellépni.

A MOK közölte továbbá, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár egyeztetést hívott össze szeptember 4-re, ahova a legnagyobb orvosi szakszervezet nem kapott meghívást. „Mivel a kamara két fővel vehet részt az egyeztetésen, a köztestület képviseletében Álmos Péter elnökkel együtt Srádi Péter országos és budapesti területi MOK-küldött, egyben a MOSZ elnöke fog részt venni” – tették hozzá.