Donáth László halálával megszűnt az ellene zajló eljárás az ítélőtáblán

2024.09.05. 10:03

Idén januárban született másodfokú ítélet Donáth László ügyében a Fővárosi Törvényszéken, e szerint az elsőfokú ítéletet a szeméremsértés vétsége vonatkozásában a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette, továbbá a kiszabott pénzbüntetés napi tételének számát 400-ról 100-ra mérsékelte, így a vádlottnak 1 millió forint helyett 250 ezer forintot kell megfizetnie.

Az ítélet azonban januárban nem vált jogerőssé, mert a döntéssel szemben az ügyész fellebbezett, így az ügy harmadfokon a Fővárosi Ítélőtáblára került. Az ítélőtábla a mai napra, azaz szeptember 5-re tűzte ki a tárgyalást, azonban Donáth László a nyáron elhunyt, így az ügyet mostanra hivatalosan is, ítélet nélkül lezárták.

Szeméremsértéssel vádolták

A törvényszék ítélete szerint a sértett takarítóként dolgozott egy intézményben, ahol a vádlott lelkészi feladatokat látott el. A sértett 2019. június 8-án a takarítóeszköz tárolására szolgáló kocsit egy festmény előtt hagyta annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta. Amikor a terhelt észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd fenyegetésként értékelhető kifejezés használata mellett két kézzel megfogta a nyakát, amelyet kis erővel rövid ideig meg is szorított. A sértett 2019. június 12-én joghatályos magánindítványt terjesztett elő, amelyben a testi sértés mellett nyilatkozott a 2017 májusa és 2019 áprilisa között történt szeméremsértés vétségét érintő körülményekről is.

A törvényszék álláspontja szerint a szeméremsértés vétségére vonatkozó magánindítványt a sértett a büntetőeljárási törvényben meghatározott határidőn túl terjesztette elő, ezért a bíróság ebben a körben az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezte, és a vétség miatt indult eljárást megszüntette.

Hozzátették, hogy az elsőfokú bíróság alapvetően „az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, indokolási kötelezettségének eleget tett”, és a másodfokú törvényszék a tényállásban csak az abban megjelölt dátumokat pontosította. Továbbá – értékelésük szerint – az elsőfokú bíróság „a büntetéskiszabási körülményeket is megfelelően értékelte, és helyesen döntött a pénzbüntetés kiszabása mellett”. A bűnösségi kör szűkülése okán azonban a másodfokú bíróság a pénzbüntetés napi tételeinek számát – a napi tétel 2500 forintos összegének megtartásával – mérsékelte.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

„Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”