Az agrárminiszter elmondta, mekkora területen okozott károkat az aszály

2024.09.05. 18:17
Várhatóan az év végéig elkészül egy aszálystratégia, amely útmutatót jelenthet a gazdálkodók és a döntéshozók számára – derült ki a 37. Bábolnai Gazdanapokon. A megnyitón Nagy István agrárminiszter megdöbbentő adatot közölt: Magyarországon az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt.

Szeptember elejére az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, a 37. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján.

Hozzátette, a kukoricatermést 235 ezer hektáron, a napraforgót 125 ezer hektáron érinti az aszály. A dél-alföldi 160 ezer hektáros bejelentés pedig jól mutatja a régió különös sérülékenységét.

Kiemelte, hogy a víz kulcskérdés a mezőgazdaság számára. A Vidékfejlesztési Program hamarosan megjelenő pályázataiban támogatni fogják a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését, az öntözőrendszerek optimalizálását, valamint a víztakarékos öntözési infrastruktúra és a kapcsolódó műtárgyak fejlesztését és rekonstrukcióját.

A miniszter felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy hamarosan olyan pályázatok jelennek meg, amelyek mezővédő erdősávok, fasorok és fás legelők kialakítását teszik lehetővé, úgy, hogy a fával beültetett területek az agrártámogatási rendszer részei maradnak.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, az év végéig kidolgoznak egy aszálystratégiát,  a mely útmutatót jelenthet a gazdálkodók és a döntéshozók számára.