Balog Zoltán minisztériuma miatt 1,3 milliárd forintos kár keletkezhetett

2024.09.05. 15:39
Az Integritás Hatóság nemrég publikált jelentése szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hibái vezettek a Híd a munka világába nevű projekt kudarcához, ami több mint 1,3 milliárd forintos kárt okozott az adófizetőknek.

Mint a jelentésben írták, a projekt célja az volt, hogy a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatását segítse egy foglalkoztatási szövetkezet létrehozásával. Azonban a program nem érte el célját, részben az ORÖ pénzügyi és szakmai hiányosságai miatt. 

Az Integritás Hatóság összegzése szerint a szükséges infrastruktúra nem épült ki, a szakképzések nem valósultak meg, és a toborzási eljárások sem voltak hatékonyak.

A jelentés az egykor Balog Zoltán által vezetett EMMI-t is hibásnak tartja, amiért nem észlelteék időben, hogy az ORÖ nem rendelkezik a projekt megvalósításához szükséges kapacitásokkal.

Az EMMI a felmerülő szabálytalanságok és kockázatok ellenére sem avatkozott be megfelelően. A jelentés megemlíti azonban, hogy az EMMI többször tett kísérletet a projekt megmentésére, de az ORÖ még a csökkentett műszaki tartalom teljesítését illetően is nehézségekbe ütközött. 

Bár 2016-ban felmondták a támogatási szerződést, és az ORÖ-t 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezték, végül csak 300 millió forintot kellett visszafizetniük, mivel a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az önkormányzatnak.

A hatóság 13 pontban foglalta össze a projekt hibáit, és hangsúlyozta, hogy a jövőben a hasonló kudarcok elkerülése érdekében szigorúbb szabályozást és helyszíni ellenőrzéseket kell alkalmazni. Ha egy projekttel kapcsolatban nyomozás indul, az irányító hatóságnak haladéktalanul fel kell függesztenie a kifizetéseket, és szabálytalansági eljárást kell indítania – tették hozzá.