Hagyományteremtő rendezvény indul az olvasás világnapján

2024.09.05. 21:39
A radiocafé 98.0, a Kultúrnasi és az Akvárium Klub idén először hagyományteremtő szándékkal, ingyenesen látogatható rendezvénnyel ünnepli az olvasás világnapját. Szeptember 8-án, vasárnap, reggel 9 óra 8 perc és este 9 óra 8 perc között változatos programok, izgalmas beszélgetések és non-stop felolvasások várnak minden érdeklődőt, aki ellátogat az Akváriumba.

Az idei rendezvény fókuszába elsősorban a kortárs magyar mese- és ifjúsági irodalom került, de az irodalom minden fontos területe képviselteti magát. Hiszen az esemény központjában az olvasás szeretete és népszerűsítése áll.

Az Akvárium Lokál termében már 9 óra 8 perckor elindulnak a tizenkét órán át tartó felolvasások. A megszakítás nélküli felolvasófolyamra a szervezők által meghívott neves művészek, alkotók és közéleti szereplők, kedvenc irodalmi szövegeikkel érkeznek. A felolvasók folyamatosan bővülő névsora és időrendi sorrendje elérhető az esemény Facebook-oldalán.

A felolvasást követően minden résztvevővel a radiocafé műsorvezetői, Fehér Mariann és Kovács Gergely készítenek rövid interjúkat.

9 óra 30 perctől a Nagy Hallban, a Delta Produkció Maszat című, Berg Judit és Agócs Írisz mesesorozata alapján készült előadását láthatjuk Kárász Eszter és az Eszter-lánc trió előadásában, akik a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig, az egész családnak felhőtlen szórakozást kínálnak.

Az eseményen az olvasás témájához kapcsolódó beszélgetések is lesznek, a radiocafé munkatársainak moderálásával. Elsőként Canjavec Judit beszélget a meséről, a meseterápiáról és a mese gyógyító erejéről Révész Renáta Liliána meseterapeutával (Metamorphoses Meseterápia módszer), ami után Marosi Viktor és Szatmári Róbert a rap, a slam poetry, az irodalom és az őszinteség közötti összefüggéseket vizsgálja meg 6363 (Gege) rapper és Zalán Tibor író segítségével. Ezt követően a múlt, jelen és jövő tartalomfogyasztása jut főszerephez: Szatmári Róbert vendégei Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri marketing és kommunikációs igazgatója, Bősze Ádám zenetörténész és Nyáry Krisztián író, a Líra kreatív igazgatója lesznek. 

16 órától Lackfi János író-költő foglalja el a színpadot. Vidám és keserédes „stand-upjában” egyszerre jelenik meg az irodalom és korunk groteszk valósága. Lackfi Jánost Kollár-Klemencz László Anyám tenyere című zenés irodalmi estje követi, a napot pedig a Nézőművészeti Kft. Ady/Petőfi című színházi előadása zárja Katona László és Kovács Krisztián közreműködésével, Scherer Péter rendezésében.

A rendezvény mindenki számára ingyenesen látogatható.