Hatalmas területen lángol egy erdő Vas vármegyében

2024.09.05. 21:37
Már kétszázötven hektárt érint a Csönge határában tomboló tűz, amelynek oltásán csütörtök dél óta dolgoznak megfeszített erővel a tűzoltók − közölte a Vas vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Több vármegyéből kellett lánglovagokat hívni az elharapózott tűzesethez.

Balogh Eszter tájékoztatása szerint délután és kora este újabb egységek érkeztek a helyszínre, ahol már kétszázötvenen dolgoznak, erőgépekkel és lajtos kocsikkal segítik a munkát, amelyet a vasi katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányít.

A tűzeset megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói vesznek részt Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Kapuvárról, Sopronból, Pápáról, Ajkáról, Veszprémből, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronkövesdről és Badacsonytomajról hivatásos, Celldömölkről és Répcelakról önkormányzati, Kenyeriből, Csöngéről, Köcskről, Vasvárról, Rábakecölről, Csáfordjánosfáról, Nickről, Hosszúperesztegről, Beledről, Jákfáról és Ostffyasszonyfáról önkéntes tűzoltók tizenhét gépjárműfecskendővel, hat vízszállító és drónos járművel, lajtos kocsival és két erdőszerrel végzik az oltást.

A munkálatok a Csönge és Kenyeri közötti területre összpontosulnak, az oltás és az azt követő utómunkálatok még hosszabb ideig is eltarthatnak − fűzte hozzá a főhadnagy.


A község határában előbb a száraz fű és az aljnövényzet kapott lángra mintegy tíz hektáron Vönöck és Kenyeri között, majd a lángok egy ötvenhektáros fenyvesre is átterjedtek, a fák lombkoronáját is elérték.



Korábbi tájékoztatás szerint a tűztől egy ideig védeni kellett Csöngét és a község határában lévő sertéstelepet, ami sikerült is nagy erőkkel, több vízsugárral, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal. A helyszínen méréseket végzett a katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laboratóriumának egysége, és drón segítségével a magasból is végeztek felderítést, még izzó részeket keresve.