Antifa támadások: a börtönviszonyok miatt nem adja ki Olaszország az egyik vádlottat

2024.09.06. 10:35
Hiába indult meg tavaly a Fővárosi Törvényszéken az eljárás az antifa támadások vádlottjaival szemben, az egyik feltételezett elkövetőt nem adja ki Olaszország. A férfit arra hivatkozva tartják házi őrizetben, hogy nem megfelelőek a börtönviszonyok Magyarországon.

A korábbiakhoz képest alaposan megcsappant az érdeklődők száma a budapesti antifa támadások tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. De nemcsak a hallgatóság száma csökkent, hanem a vádlottak padja is üresen állt a tárgyalóteremben.

Dr. Sós József bíró még az ülés elején leszögezte, hogy Ilaria Salis EP-mandátuma miatt az eljárást ellene felfüggesztette a törvényszék. Amennyiben az Európai Parlament megtagadja a mentelmi jogának a kiadását, akkor az eljárást meg is szüntetik ellene. A másodrendű vádlott, Tobias E. még az előkészítő ülésen elismerte a bűnösségét, a harmadrendű német nőnek pedig engedélyezte a bíróság a távolmaradását. Így jelenleg csak utóbbi ellen zajlik a bírósági eljárás a Fővárosi Törvényszéken.

Nem adja ki Olaszország a körözött személyt

A tanácselnök emellett jelezte, hogy megérkezett a válasz az olasz hatóságoktól Gabriele Marchesi ügyében. A fiatal olasz férfi ellen jelenleg is súlyos testi sértés miatt van elrendelve körözés, valamint nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott a bíróság.

A 24 éves olasz férfit hazájában házi őrizetben tartják fogva, és még egy darabig ott is maradhat. Az olasz hatóságok ugyanis hosszas válaszban közölték, hogy véleményük szerint 

nem megfelelőek a körülmények a magyar börtönökben, ezért megtagadják az olasz férfi kiadatását.

Várhatóan ellene a távollétében emelhet vádat az ügyészség.

Megtagadta a vallomást

Tobias E. korábban az ügy másodrendű vádlottja volt, mostanra azonban tanúként idézte a törvényszék a szeptemberi tárgyalásra. A férfi ellen a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és még idén decemberben szabadulhat. Most videóhívással kapcsolódott be a meghallgatásra, a tököli börtön egyik szobájában ülve válaszolt a kérdésekre.

Még a meghallgatása előtt felhívta a figyelmet a jogi segítséget ellátó ügyvédje, hogy mivel Németország nem ismeri el a kettős büntetés tilalmát a bűnszervezettel kapcsolatban, így várhatóan emiatt is vádat emel a férfi ellen a német bíróság, hiába magyar területen történt a bűncselekmény. Erre is hivatkozva Tobias E. megtagadta a vallomástételt, csupán annyira válaszolt, hogy a szabadulását követően Berlinbe kíván visszamenni. Annyit elismert, hogy ismeri a harmadrendű vádlottat, baráti viszonyban vannak, de az ismeretségüket ennél bővebben nem akarta kifejteni.

Korábbi vallomása szerint a kitörés napjára érkezett a magyar fővárosba, azonban úgy tudta, hogy a magánrendőrség tagjai követik őt, és a szélsőjobboldaliakkal együtt szélsőbaloldaliakra vadásztak. Ezért fogta menekülőre először metró, majd taxi segítségével. Tagadta, hogy ő szerepelne a felvételeken, valamint hogy részt vett volna a támadásoknál.

Egy embert már elítéltek

Mint ismert, tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

Ilaria Salis és az ügy harmadrendű német női vádlottja nem ismerte be az ellenük felhozott vádakat, így az ő esetükben tárgyalásra utalta az ügyet dr. Sós József bíró. Egyedül a másodrendű vádlott német férfi ismerte el a vádakat az előkészítő ülésen, így már aznap ítéletet hozhatott a tanácselnök. A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélte, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat.

A döntés végül nem lett jogerős, mivel az ellen az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla esetében a következő héten hozhat ítéletet.